karimi
media
film
artikelen
boeken
4-10-2007

Waar waren de islamcritici op de salafistenconferentie?

 

Afgelopen weekend bezocht Farah Karimi een conferentie in Berg en Dal over het salafisme. De conferentie was georganiseerd door het ISIM, het internationaal instituut voor de studie van islam in de moderne wereld, en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het zien van de namen van de uitgenodigde wetenschappers maakte me al bijzonder enthousiast. Uniek aan deze conferentie was dat het eerste keer was dat alle belangrijke onderzoekers op dit terrein bij elkaar verzameld waren. Ze kwamen uit alle uithoeken van de wereld: uit diverse Europese landen, de Verenigde Staten, Afrika, AziŽ en het Midden- Oosten.

Ik ging naar deze unieke driedaagse ontmoeting in de veronderstelling dat ik, zo niet alle, maar vele van de bekende politici en opiniemakers die het islamdebat in Nederland domineren zou tegenkomen. Immers domineert sinds '9/11' en de moord op Theo van Gogh "de islam" het publieke en politieke debat.

De Nederlandse taal heeft tal van nieuwe woorden erbij gekregen: islamisering, boerka, salafisme enzovoorts. Maar wie schitterden er door afwezigheid tijdens dat debat en de conferentie? Juist de politici, de opiniemakers die vaak niet gehinderd door enige kennis van zaken het debat domineren.
Het islamdebat in Nederland toont veelal een schrijnend gebrek aan kennis over de islam, de verschillende stromingen daarin, over het Midden-Oosten en in het bijzonder de Arabische wereld en de relatie van Europa met de islamitische wereld. Een gebrek aan kennis die verbloemd wordt door hard te schreeuwen of vooral de kritiek te beperken op de toonhoogte van bepaalde islamcritici.

Wat die conferentie zo boeiend maakte, was de diversiteit van de aanwezige wetenschappers en hun opinies, de presentaties van jarenlange onderzoeken en moeizaam vergaarde informatie over een moeilijk toegankelijke beweging. Verschillende stromingen binnen het salafisme, de ontwikkelingen van salafistische diaspora in verschillende Europese landen, de bijzondere rol van de Saoedische staat, maar ook van de niet statelijke religieuze groepen in dat land; de lokale omstandigheden die de kleur van salafistische bewegingen bepalen zoals: de marginale rol van salafisme in Palestina of het gebruik van die ideologie voor het rechtvaardigen van geweld en terreur in soms zeer oude lokale twistpunten in Afrika, het verschrikkelijke dieptepunt van de takfiri beweging in Irak die ťťn ieder ongeacht religie of herkomst waard vindt te doden alleen vanwege samenwerking met de Iraakse regering, en vele, vele andere onderwerpen passeerden de revue.

De presentaties waren geenszins geruststellend. Sterker nog, die presentaties, debatten en mijn gesprekken met de wetenschappers maakten het beeld van het veelkoppig monster scherper. Een onheilige alliantie van religie, politiek en geld brengt deze ideologie niet alleen in de huiskamers van de rijkste steden van de wereld maar ook in de armste buurten van Afrika binnen.

Al die vragen die we dagelijks in het publieke en politieke debat tegenkomen over de salafistische bewegingen zijn terechte vragen: Hoe zit het nou precies met de positie van de vrouw in hun ideologie? Hoe gevaarlijk is hun onverdraagzaamheid ten opzichte van homoseksuelen? Hoe zit het eigenlijk met hun tolerantie naar andersdenkende moslims? Waarom wijst men democratie af, isoleert men zich ten opzichte van de samenleving en welke consequenties heeft dat? Wat is de rol van een land als Saoedi ArabiŽ? Is het de Saoedische staat die alles bepaalt of zijn het de verschillende salafibewegingen met ieder hun eigen politieke en religieuze agenda?

Maar zijn de vraagstellers ook geÔnteresseerd in precieze antwoorden? Onrealistische en simplistische schijnantwoorden en -maatregelen zijn immers alleen koren op de molens van de extremisten.

De wetenschappers hebben deze conferentie goed benut om hun kennis en ideeŽn uit te wisselen. Naast journalisten die van verschillende Europese landen naar Berg en Dal toegestroomd waren, zag ik een andere groep zeer prominent aanwezig: de ambtenaren van diverse overheidsdiensten uit verschillende Europese landen. Ze zogen ieder woord op en alles werd vlijtig opgeschreven.

Het is geruststellend dat in ieder geval overheidsdiensten beseffen dat ze in hun strijd tegen de "vijand" zich goed moeten informeren en hun beleid moeten baseren op de feiten. De politici moeten dan ook niet raar opkijken als de nationale coŲrdinator van terrorismebestrijding hen de les leest in het Nederlandse islamdebat.

Politici en opiniemakers hadden in Berg en Dal in debat kunnen treden met experts op het gebied van de jihad, politieke islam, ontwikkelingen in het Midden-Oosten, radicalisering van moslimjongeren in Europa op grond van deugdelijke informatie en inzichten.

Waarom misten ze de kans zo massaal? Is men wel echt geÔnteresseerd in deze materie? Wil men wel echt de problemen aanpakken? Heeft men Łberhaupt wel belangstelling voor wat er leeft onder moslims? Is het gewoon niet makkelijker om te scoren met mooie one-liners? Zijn we na '9-11' en 'Van Gogh' nog steeds zo verward dat we onszelf wel moeten vastklampen aan overzichtelijke tegenstellingen die vooral bevestigen hoe we de werkelijkheid beleven, maar weinig raakvlak hebben met de complexe harde realiteit van alledag?

Zijn we zo in onszelf gekeerd dat we nauwelijks nog oog hebben voor hoe ontwikkelingen ver weg het leven hier in Nederland beÔnvloeden? Politici laten met hun gebrek aan werkelijke interesse niet alleen moslims in de kou staan, maar ook niet-moslims die oprecht bevreesd en bezorgd zijn over de opkomst van bewegingen als het salafisme.

 

Een ingekorte versie van dit artikel stond in de papieren Volkskrant van 5 oktober 2007. Bovenstaand artikel is op 4 oktober 2007 op www.volkskrantblog.nl verschenen.


news search

2-09-2005 argos: Sluipenderwijs en bijna onopgemerkt: er worden steeds Nederlandse troepen naar Afghanistan gestuurd.

Nederland gaat nog duizend militairen naar Afghanistan sturen, zo kondigde de regering vorige week aan. Dit keer niet naar het - relatief - rustige noorden, maar naar het instabiele zuiden. In dat deel van het land zijn ook al...

Categorie: media

1-02-2005 Wij hebben ook verstand van de islam!

In het debat over de islam worden vluchtelingen als Afshin Ellian omarmd als kenner van deze religie. Maar vervolging leidt niet automatisch tot het veroordelen van de hťle islam.

Categorie: artikelen

14-01-2005 argos: Nieuwe feiten over atoomspion Abdul Qadeer Khan

Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat Khan veel geavanceerdere Nederlandse technologie tot zijn beschikking had. De ultracentrifuges die de afgelopen jaren in Iran en LibiŽ zijn aangetroffen zijn op basis daarvan gebouwd.

Categorie: media

14-01-2005 argos: De affaire Khan

De Pakistaanse atoomspion Abdul Qadeer Khan bekende vorig jaar dat hij atoomgeheimen heeft doorverkocht aan andere landen, waaronder LibiŽ, Noord Korea en Iran.

Categorie: media

23-11-2004 Moslimdemocraten, richt een partij op!

Ook niet-gelovige allochtone jongeren definiŽren zichzelf na 11 september als moslim. Allochtone ouders moeten sterk zijn om hun kinderen te behoeden voor extremisme. Een politieke moslimpartij zou jongeren een stem kunnen geven.

Categorie: artikelen

19-11-2003 Nederland moet wapendoorvoer controleren

Eťn vergunningplicht voor alle wapens draagt bij aan de mensenrechten, de internationale rechtsorde en de nationale veiligheid.

Categorie: artikelen

15-03-2003 Een moedige Blair zou nu opstappen

Frankrijk trotseert Amerika inzake Irak en gedraagt zich als supermacht. Gepaster is datde EU die rol gaat spelen, menen Farah Karimi en Joost Lagendijk.

Categorie: artikelen

3-12-2002 Kabinet weigert gegevens El Al te openbaren

De regering weigert de Tweede Kamer volledig op de hoogte te stellen van wapenzendingen via Schiphol naar IsraŽl. De wapentransporten van El Al, al omstreden sinds de Bijlmerramp, zijn de afgelopen jaren sterk in aantal gestegen....

Categorie: media

27-09-2002 Islamitische vrouw strijdt op twee fronten

Het is moedig dat Hirsi Ali onderdrukking in eigen kring aan de kaak stelt. Maar niet alleen de islam, ook vrouwen geven culturele normen door, zegt Farah Karimi.

Categorie: artikelen

3-09-2002 Oorlog Irak wordt catastrofe

De Verenigde Staten willen Irak preventief aanvallen. Farah Karimi meent dat de VS daarmee van oorlog een 'normaal' instrument maken voor hun buitenlands beleid.

Categorie: artikelen

6-03-2002 De toets: Farah Karimi Groenlinks

wordt vervolgd van 6 maart 2002, door Gerard van Westerloo

Voorafgaand aan de verkiezingen van 15 mei toetst Wordt Vervolgd vier buitenlandspecialisten op hun mensenrechtengehalte na 11 september.

Categorie: media

11-05-2001 Europa moet Berlusconi waarschuwen

Aanstaande zondag kiest ItaliŽ een nieuw parlement. De kans is groot dat Silvio Berlusconi met zijn kornuiten Gianfranco Fini en Umberto Bossi de nieuwe Italiaanse regering gaat vormen. Een megalomane populist, een post-fascist...

Categorie: artikelen

27-02-2001 Europa heeft een Montesquieu nodig

Het Verdrag van Nice wordt vandaag officieel ondertekend. Dit verdrag maakt de weg vrij voor de uitbreiding van de Europese Unie. De zwaar bevochten compromissen over de stemmen in de Raad van Ministers, de samenstelling van de...

Categorie: artikelen

19-06-2000 EU heeft meer Fischers nodig

De Europese integratie dreigt stuk te lopen op het pragmatisme van de politieke leiders. Farah Karimi juicht het pleidooi van de Duitse minister Fischer voor een federaal enparlementair Europa toe, maar denkt dat vrees voor...

Categorie: artikelen

23-03-2000 Een sociaal Europa vergt concrete afspraken

VOLKSVERLAKKERIJ, brieste minister Zalm onlangs. De voorzitter van de Europese Commissie, Prodi, had zojuist zijn voorstellen voor de Top van Lissabon, die vandaag begint, gepresenteerd. Vooral het voorstel om concrete doelen af...

Categorie: artikelen

24-02-2000 Openbaarheid in Europa nog ver te zoeken

Inwoners van de Europese Unie mogen alle documenten van de Europese instellingen inzien, behalve wanneer het die instellingen slecht uitkomt. Daar komt het voorstel voor een Europese wet op de openbaarheid van bestuur (`EuroWOB')...

Categorie: artikelen

27-10-1999 Asielbeleid EU vooral versterking Fort Europa

DE EUROPESE landen hebben talloze maatregelen getroffen om migranten en vluchtelingen te beletten de EU binnen te komen. Hoewel de mensensmokkel hierdoor is uitgegroeid tot een bloeiende sector, hebben ze het asiel- en...

Categorie: artikelen

21-01-1999 Europa liet kans lopen in kwestie ÷calan

De aanhouding van Abdullah ÷calan (leider van de PKK, de Koerdische verzetsbewegingin Oost-Turkije) in ItaliŽ is uitgelopen op een politiek blamage voor de Europese Unie.

Categorie: artikelen

Displaying results 41 to 58 out of 58

< Vorige

1

2

3

2-09-2005

argos: Sluipenderwijs en bijna onopgemerkt: er worden steeds Nederlandse troepen naar Afghanistan gestuurd.

Nederland gaat nog duizend militairen naar Afghanistan sturen, zo kondigde de regering vorige week aan. Dit keer niet naar het - relatief - rustige noorden, maar naar het instabiele zuiden. In dat deel van het land zijn ook al...


1-02-2005

Wij hebben ook verstand van de islam!

In het debat over de islam worden vluchtelingen als Afshin Ellian omarmd als kenner van deze religie. Maar vervolging leidt niet automatisch tot het veroordelen van de hťle islam.


14-01-2005

argos: Nieuwe feiten over atoomspion Abdul Qadeer Khan

Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat Khan veel geavanceerdere Nederlandse technologie tot zijn beschikking had. De ultracentrifuges die de afgelopen jaren in Iran en LibiŽ zijn aangetroffen zijn op basis daarvan gebouwd.


14-01-2005

argos: De affaire Khan

De Pakistaanse atoomspion Abdul Qadeer Khan bekende vorig jaar dat hij atoomgeheimen heeft doorverkocht aan andere landen, waaronder LibiŽ, Noord Korea en Iran.


23-11-2004

Moslimdemocraten, richt een partij op!

Ook niet-gelovige allochtone jongeren definiŽren zichzelf na 11 september als moslim. Allochtone ouders moeten sterk zijn om hun kinderen te behoeden voor extremisme. Een politieke moslimpartij zou jongeren een stem kunnen geven.


19-11-2003

Nederland moet wapendoorvoer controleren

Eťn vergunningplicht voor alle wapens draagt bij aan de mensenrechten, de internationale rechtsorde en de nationale veiligheid.


15-03-2003

Een moedige Blair zou nu opstappen

Frankrijk trotseert Amerika inzake Irak en gedraagt zich als supermacht. Gepaster is datde EU die rol gaat spelen, menen Farah Karimi en Joost Lagendijk.


3-12-2002

Kabinet weigert gegevens El Al te openbaren

De regering weigert de Tweede Kamer volledig op de hoogte te stellen van wapenzendingen via Schiphol naar IsraŽl. De wapentransporten van El Al, al omstreden sinds de Bijlmerramp, zijn de afgelopen jaren sterk in aantal gestegen....


27-09-2002

Islamitische vrouw strijdt op twee fronten

Het is moedig dat Hirsi Ali onderdrukking in eigen kring aan de kaak stelt. Maar niet alleen de islam, ook vrouwen geven culturele normen door, zegt Farah Karimi.


3-09-2002

Oorlog Irak wordt catastrofe

De Verenigde Staten willen Irak preventief aanvallen. Farah Karimi meent dat de VS daarmee van oorlog een 'normaal' instrument maken voor hun buitenlands beleid.


6-03-2002

De toets: Farah Karimi Groenlinks

wordt vervolgd van 6 maart 2002, door Gerard van Westerloo

Voorafgaand aan de verkiezingen van 15 mei toetst Wordt Vervolgd vier buitenlandspecialisten op hun mensenrechtengehalte na 11 september.


11-05-2001

Europa moet Berlusconi waarschuwen

Aanstaande zondag kiest ItaliŽ een nieuw parlement. De kans is groot dat Silvio Berlusconi met zijn kornuiten Gianfranco Fini en Umberto Bossi de nieuwe Italiaanse regering gaat vormen. Een megalomane populist, een post-fascist...


27-02-2001

Europa heeft een Montesquieu nodig

Het Verdrag van Nice wordt vandaag officieel ondertekend. Dit verdrag maakt de weg vrij voor de uitbreiding van de Europese Unie. De zwaar bevochten compromissen over de stemmen in de Raad van Ministers, de samenstelling van de...


19-06-2000

EU heeft meer Fischers nodig

De Europese integratie dreigt stuk te lopen op het pragmatisme van de politieke leiders. Farah Karimi juicht het pleidooi van de Duitse minister Fischer voor een federaal enparlementair Europa toe, maar denkt dat vrees voor...


23-03-2000

Een sociaal Europa vergt concrete afspraken

VOLKSVERLAKKERIJ, brieste minister Zalm onlangs. De voorzitter van de Europese Commissie, Prodi, had zojuist zijn voorstellen voor de Top van Lissabon, die vandaag begint, gepresenteerd. Vooral het voorstel om concrete doelen af...


24-02-2000

Openbaarheid in Europa nog ver te zoeken

Inwoners van de Europese Unie mogen alle documenten van de Europese instellingen inzien, behalve wanneer het die instellingen slecht uitkomt. Daar komt het voorstel voor een Europese wet op de openbaarheid van bestuur (`EuroWOB')...


27-10-1999

Asielbeleid EU vooral versterking Fort Europa

DE EUROPESE landen hebben talloze maatregelen getroffen om migranten en vluchtelingen te beletten de EU binnen te komen. Hoewel de mensensmokkel hierdoor is uitgegroeid tot een bloeiende sector, hebben ze het asiel- en...


21-01-1999

Europa liet kans lopen in kwestie ÷calan

De aanhouding van Abdullah ÷calan (leider van de PKK, de Koerdische verzetsbewegingin Oost-Turkije) in ItaliŽ is uitgelopen op een politiek blamage voor de Europese Unie.


Displaying results 41 to 58 out of 58

< Vorige

1

2

3