karimi
media
film
artikelen
boeken
13-07-2007

Oude grenzen en nieuwe levens

 

Vier interviews met vier IraniŽrs

De grootste groep nieuwe migranten in Nederland wordt gevormd door IraniŽrs. Er wonen er bijna dertigduizend in ons land. Wat hen bindt is de vlucht voor een islamitische dictatuur. ?Wees bewuster wat vrijheid betekent.?

DOOR Margreet Fogteloo

FARAH KARIMI

Toen Farah Karimi (1960) in augustus 1989 aankwam in Groningen had ze vooral behoefte aan rust: ?Als ik fietste door het vlakke land en de mensen zag genieten, dacht ik: zo moet het paradijs eruitzien. Ik leefde in een soort samenleving die ik in Iran had nagestreefd.?

Twee dingen besloot ze uit haar hoofd te bannen: Iran en islam. Dat lukte aanvankelijk goed.

Ze ging studeren en de politiek in en kwam in 1998 voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Maar op 11 september 2001 veranderde voor haar veel. De islam stond weer op haar agenda.

?De aanslagen kwamen ook persoonlijk hard aan?, zegt ze in haar huis in een oude arbeiderswijk van Utrecht. ?Alle weggestopte angst kwam boven. Ik werd badend in het zweet wakker. In mijn dromen voelde ik de vernietigingskracht die uitgaat van religieuze fanatici.?

Karimi kent alle uithoeken van onvrijheid. Ze voerde als jong meisje, geboren in een geslacht van aristocratische grootgrondbezitters, oppositie tegen de sjah en na de teleurstelling van de revolutie in 1979 tegen het theocratische bewind van Khomeini. In 1980 belandde ze voor een week in de gevangenis: ?Genoeg om te beseffen hoe afschuwelijk dat is.

?Als lid van de volks-Mujahedien Khalq (mko) ging ze daarna de illegaliteit in en vluchtte samen met haar toenmalige man in 1981 naar de bergen van Koerdistan. Daar werd in de vrieskou in een lemen huisje haar zoon Homam geboren. De jaren daarna bracht ze, nog steeds lid van de mko, door in Duitsland, waar ze asiel kreeg. Het werd een gefragmenteerd leven uit koffers. Opnieuw voerde ze oppositie, dit keer tegen de onderdrukking binnen de eigen gelederen van de hiŽrarchisch georganiseerde verzetsbeweging: ?Dat was nog zwaarder dan de tijd in Iran waar je nog je familie hebt. Het is een sekteachtig systeem waar alle vrijheden, tot in je liefdesrelatie toe, je worden ontnomen. In naam van vrijheid en strijd tegen de religieuze dictatuur in Iran werden jonge mensen tot instrumenten gemaakt. Dat was ondraaglijk.?

In 1985 brak ze met de mko: ?Ik moest een document ondertekenen waarin ik verklaarde nooit iets naar buiten te zullen brengen. De leiding liet me gaan, maar ik voelde me niet meer veilig.?

Na scheiding van haar Iraanse echtgenoot, ook mko-lid, trok Karimi met haar nieuwe liefde, de Duitse Bernhard, en haar zoon in 1989 opnieuw de grens over.

?Nederland was in onze ogen hťt land van tolerantie en vrijheid. Maar het zonnige beeld dat ik toen van Nederland had, heb ik later iets moeten bijstellen. Binnen mijn partij en in de Kamer heb ik me altijd volledig vrij gevoeld. Ik ging me in de Kamer als woordvoerder buitenlandse zaken ook met Iran bezighouden. Daarin heb ik me nooit beknot gevoeld, ook al is het een risico als je je politiek met je land van herkomst gaat bezighouden. Nederland moet nog steeds wennen aan politici die hun roots elders hebben liggen. Als je je daar met harstocht mee bezighoudt, wordt je gauw gebrek aan loyaliteit verweten. Dat is absurd. Ik ben niet bereid mijn verleden en afkomst te verloochenen.

In mijn jeugd was ik gelukkig en heel vrij. Ik ben opgegroeid met alle bekende tv-series uit Amerika, maar het Westen was zeker niet mijn beeld van vrijheid. Mijn ideaal was om als vrouw over mijn eigen leven te kunnen beschikken. Ik wilde geen grenzen accepteren. Eigen keuzes maken is de essentie van vrijheid voor mij. Je niets laten voorschrijven door cultuur, traditie, religie of familie.?

Nooit ervaart ze ook maar een seconde zelfcensuur. ?Maar ik ben er niet op uit om mensen te kwetsen. Vrijheid van meningsuiting is wel de eerste voorwaarde voor democratie. We kunnen meer doen om mensen in onvrije samenlevingen te steunen. Mensen in Nederland die klagen over zelfcensuur zijn vaak degenen die het hardst anderen attaqueren. De vrijheid van meningsuiting geldt kennelijk meer voor henzelf dan voor anderen. Als moslims iets roepen is het meteen mis.

Nederland is voor mij nog steeds het beste land ter wereld. Na de moorden op Fortuyn en Van Gogh heb ik me even onveilig gevoeld, want links kreeg van alles de schuld. Maar ik ben nog vaker redelijke mensen tegengekomen. Ook binnen de vvd. De commotie trok dwars door het politieke spectrum heen. Dat gaf juist kracht. Ook zag je dat de samenleving in staat is om te corrigeren.

De verwarring begrijp ik. Maar het gaat om de wijze waarop je daarmee omgaat. Afshin Ellian en ik verschillen daarin 180 graden. Kritiek op de islam kun je niet los zien van de negatieve rol die het Westen in de internationale politiek speelt. Ik geloof bovendien niet in harde polarisatie. Er worden karikaturen gecreŽerd van de islam en het Midden-Oosten en dat is precies hetzelfde wat je in de islamitische wereld tegenkomt over het Westen. In het nieuwe paradigma dat is ontstaan ? de islam versus het Westen ? verlies je bovendien je bondgenoten binnen de islamitische gemeenschap. Ze voelen zich gedwongen te kiezen: de islam is onze religie, blijf daar van af. Juist in de strijd tegen de harde kern extremisten hebben we de gematigden nodig.

?Maar, zegt Karimi stellig: ?Ik blijf wel optimistisch. Ik onderschat zeker niet de invloed van de politieke islam. Tegelijk zie ik enorme verandering bij jonge moslimvrouwen. Ik zie ze overal luidkeels hun rechten opeisen. Elke vrouw die haar leven in eigen hand neemt slaat een nagel aan de doodskist van het fundamentalisme.?

 

AFSHIN ELLIAN [...]

DAVID DANISH [...]

EHSAN JAMI [...]

 

© Margreet Fogteloo / De Groene Amsterdammer, zomernummer 2007


news search

2-09-2005 argos: Sluipenderwijs en bijna onopgemerkt: er worden steeds Nederlandse troepen naar Afghanistan gestuurd.

Nederland gaat nog duizend militairen naar Afghanistan sturen, zo kondigde de regering vorige week aan. Dit keer niet naar het - relatief - rustige noorden, maar naar het instabiele zuiden. In dat deel van het land zijn ook al...

Categorie: media

1-02-2005 Wij hebben ook verstand van de islam!

In het debat over de islam worden vluchtelingen als Afshin Ellian omarmd als kenner van deze religie. Maar vervolging leidt niet automatisch tot het veroordelen van de hťle islam.

Categorie: artikelen

14-01-2005 argos: Nieuwe feiten over atoomspion Abdul Qadeer Khan

Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat Khan veel geavanceerdere Nederlandse technologie tot zijn beschikking had. De ultracentrifuges die de afgelopen jaren in Iran en LibiŽ zijn aangetroffen zijn op basis daarvan gebouwd.

Categorie: media

14-01-2005 argos: De affaire Khan

De Pakistaanse atoomspion Abdul Qadeer Khan bekende vorig jaar dat hij atoomgeheimen heeft doorverkocht aan andere landen, waaronder LibiŽ, Noord Korea en Iran.

Categorie: media

23-11-2004 Moslimdemocraten, richt een partij op!

Ook niet-gelovige allochtone jongeren definiŽren zichzelf na 11 september als moslim. Allochtone ouders moeten sterk zijn om hun kinderen te behoeden voor extremisme. Een politieke moslimpartij zou jongeren een stem kunnen geven.

Categorie: artikelen

19-11-2003 Nederland moet wapendoorvoer controleren

Eťn vergunningplicht voor alle wapens draagt bij aan de mensenrechten, de internationale rechtsorde en de nationale veiligheid.

Categorie: artikelen

15-03-2003 Een moedige Blair zou nu opstappen

Frankrijk trotseert Amerika inzake Irak en gedraagt zich als supermacht. Gepaster is datde EU die rol gaat spelen, menen Farah Karimi en Joost Lagendijk.

Categorie: artikelen

3-12-2002 Kabinet weigert gegevens El Al te openbaren

De regering weigert de Tweede Kamer volledig op de hoogte te stellen van wapenzendingen via Schiphol naar IsraŽl. De wapentransporten van El Al, al omstreden sinds de Bijlmerramp, zijn de afgelopen jaren sterk in aantal gestegen....

Categorie: media

27-09-2002 Islamitische vrouw strijdt op twee fronten

Het is moedig dat Hirsi Ali onderdrukking in eigen kring aan de kaak stelt. Maar niet alleen de islam, ook vrouwen geven culturele normen door, zegt Farah Karimi.

Categorie: artikelen

3-09-2002 Oorlog Irak wordt catastrofe

De Verenigde Staten willen Irak preventief aanvallen. Farah Karimi meent dat de VS daarmee van oorlog een 'normaal' instrument maken voor hun buitenlands beleid.

Categorie: artikelen

6-03-2002 De toets: Farah Karimi Groenlinks

wordt vervolgd van 6 maart 2002, door Gerard van Westerloo

Voorafgaand aan de verkiezingen van 15 mei toetst Wordt Vervolgd vier buitenlandspecialisten op hun mensenrechtengehalte na 11 september.

Categorie: media

11-05-2001 Europa moet Berlusconi waarschuwen

Aanstaande zondag kiest ItaliŽ een nieuw parlement. De kans is groot dat Silvio Berlusconi met zijn kornuiten Gianfranco Fini en Umberto Bossi de nieuwe Italiaanse regering gaat vormen. Een megalomane populist, een post-fascist...

Categorie: artikelen

27-02-2001 Europa heeft een Montesquieu nodig

Het Verdrag van Nice wordt vandaag officieel ondertekend. Dit verdrag maakt de weg vrij voor de uitbreiding van de Europese Unie. De zwaar bevochten compromissen over de stemmen in de Raad van Ministers, de samenstelling van de...

Categorie: artikelen

19-06-2000 EU heeft meer Fischers nodig

De Europese integratie dreigt stuk te lopen op het pragmatisme van de politieke leiders. Farah Karimi juicht het pleidooi van de Duitse minister Fischer voor een federaal enparlementair Europa toe, maar denkt dat vrees voor...

Categorie: artikelen

23-03-2000 Een sociaal Europa vergt concrete afspraken

VOLKSVERLAKKERIJ, brieste minister Zalm onlangs. De voorzitter van de Europese Commissie, Prodi, had zojuist zijn voorstellen voor de Top van Lissabon, die vandaag begint, gepresenteerd. Vooral het voorstel om concrete doelen af...

Categorie: artikelen

24-02-2000 Openbaarheid in Europa nog ver te zoeken

Inwoners van de Europese Unie mogen alle documenten van de Europese instellingen inzien, behalve wanneer het die instellingen slecht uitkomt. Daar komt het voorstel voor een Europese wet op de openbaarheid van bestuur (`EuroWOB')...

Categorie: artikelen

27-10-1999 Asielbeleid EU vooral versterking Fort Europa

DE EUROPESE landen hebben talloze maatregelen getroffen om migranten en vluchtelingen te beletten de EU binnen te komen. Hoewel de mensensmokkel hierdoor is uitgegroeid tot een bloeiende sector, hebben ze het asiel- en...

Categorie: artikelen

21-01-1999 Europa liet kans lopen in kwestie ÷calan

De aanhouding van Abdullah ÷calan (leider van de PKK, de Koerdische verzetsbewegingin Oost-Turkije) in ItaliŽ is uitgelopen op een politiek blamage voor de Europese Unie.

Categorie: artikelen

Displaying results 41 to 58 out of 58

< Vorige

1

2

3

2-09-2005

argos: Sluipenderwijs en bijna onopgemerkt: er worden steeds Nederlandse troepen naar Afghanistan gestuurd.

Nederland gaat nog duizend militairen naar Afghanistan sturen, zo kondigde de regering vorige week aan. Dit keer niet naar het - relatief - rustige noorden, maar naar het instabiele zuiden. In dat deel van het land zijn ook al...


1-02-2005

Wij hebben ook verstand van de islam!

In het debat over de islam worden vluchtelingen als Afshin Ellian omarmd als kenner van deze religie. Maar vervolging leidt niet automatisch tot het veroordelen van de hťle islam.


14-01-2005

argos: Nieuwe feiten over atoomspion Abdul Qadeer Khan

Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat Khan veel geavanceerdere Nederlandse technologie tot zijn beschikking had. De ultracentrifuges die de afgelopen jaren in Iran en LibiŽ zijn aangetroffen zijn op basis daarvan gebouwd.


14-01-2005

argos: De affaire Khan

De Pakistaanse atoomspion Abdul Qadeer Khan bekende vorig jaar dat hij atoomgeheimen heeft doorverkocht aan andere landen, waaronder LibiŽ, Noord Korea en Iran.


23-11-2004

Moslimdemocraten, richt een partij op!

Ook niet-gelovige allochtone jongeren definiŽren zichzelf na 11 september als moslim. Allochtone ouders moeten sterk zijn om hun kinderen te behoeden voor extremisme. Een politieke moslimpartij zou jongeren een stem kunnen geven.


19-11-2003

Nederland moet wapendoorvoer controleren

Eťn vergunningplicht voor alle wapens draagt bij aan de mensenrechten, de internationale rechtsorde en de nationale veiligheid.


15-03-2003

Een moedige Blair zou nu opstappen

Frankrijk trotseert Amerika inzake Irak en gedraagt zich als supermacht. Gepaster is datde EU die rol gaat spelen, menen Farah Karimi en Joost Lagendijk.


3-12-2002

Kabinet weigert gegevens El Al te openbaren

De regering weigert de Tweede Kamer volledig op de hoogte te stellen van wapenzendingen via Schiphol naar IsraŽl. De wapentransporten van El Al, al omstreden sinds de Bijlmerramp, zijn de afgelopen jaren sterk in aantal gestegen....


27-09-2002

Islamitische vrouw strijdt op twee fronten

Het is moedig dat Hirsi Ali onderdrukking in eigen kring aan de kaak stelt. Maar niet alleen de islam, ook vrouwen geven culturele normen door, zegt Farah Karimi.


3-09-2002

Oorlog Irak wordt catastrofe

De Verenigde Staten willen Irak preventief aanvallen. Farah Karimi meent dat de VS daarmee van oorlog een 'normaal' instrument maken voor hun buitenlands beleid.


6-03-2002

De toets: Farah Karimi Groenlinks

wordt vervolgd van 6 maart 2002, door Gerard van Westerloo

Voorafgaand aan de verkiezingen van 15 mei toetst Wordt Vervolgd vier buitenlandspecialisten op hun mensenrechtengehalte na 11 september.


11-05-2001

Europa moet Berlusconi waarschuwen

Aanstaande zondag kiest ItaliŽ een nieuw parlement. De kans is groot dat Silvio Berlusconi met zijn kornuiten Gianfranco Fini en Umberto Bossi de nieuwe Italiaanse regering gaat vormen. Een megalomane populist, een post-fascist...


27-02-2001

Europa heeft een Montesquieu nodig

Het Verdrag van Nice wordt vandaag officieel ondertekend. Dit verdrag maakt de weg vrij voor de uitbreiding van de Europese Unie. De zwaar bevochten compromissen over de stemmen in de Raad van Ministers, de samenstelling van de...


19-06-2000

EU heeft meer Fischers nodig

De Europese integratie dreigt stuk te lopen op het pragmatisme van de politieke leiders. Farah Karimi juicht het pleidooi van de Duitse minister Fischer voor een federaal enparlementair Europa toe, maar denkt dat vrees voor...


23-03-2000

Een sociaal Europa vergt concrete afspraken

VOLKSVERLAKKERIJ, brieste minister Zalm onlangs. De voorzitter van de Europese Commissie, Prodi, had zojuist zijn voorstellen voor de Top van Lissabon, die vandaag begint, gepresenteerd. Vooral het voorstel om concrete doelen af...


24-02-2000

Openbaarheid in Europa nog ver te zoeken

Inwoners van de Europese Unie mogen alle documenten van de Europese instellingen inzien, behalve wanneer het die instellingen slecht uitkomt. Daar komt het voorstel voor een Europese wet op de openbaarheid van bestuur (`EuroWOB')...


27-10-1999

Asielbeleid EU vooral versterking Fort Europa

DE EUROPESE landen hebben talloze maatregelen getroffen om migranten en vluchtelingen te beletten de EU binnen te komen. Hoewel de mensensmokkel hierdoor is uitgegroeid tot een bloeiende sector, hebben ze het asiel- en...


21-01-1999

Europa liet kans lopen in kwestie ÷calan

De aanhouding van Abdullah ÷calan (leider van de PKK, de Koerdische verzetsbewegingin Oost-Turkije) in ItaliŽ is uitgelopen op een politiek blamage voor de Europese Unie.


Displaying results 41 to 58 out of 58

< Vorige

1

2

3