karimi
media
film
artikelen
boeken
4-10-2007

Waar waren de islamcritici op de salafistenconferentie?

 

Afgelopen weekend bezocht Farah Karimi een conferentie in Berg en Dal over het salafisme. De conferentie was georganiseerd door het ISIM, het internationaal instituut voor de studie van islam in de moderne wereld, en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het zien van de namen van de uitgenodigde wetenschappers maakte me al bijzonder enthousiast. Uniek aan deze conferentie was dat het eerste keer was dat alle belangrijke onderzoekers op dit terrein bij elkaar verzameld waren. Ze kwamen uit alle uithoeken van de wereld: uit diverse Europese landen, de Verenigde Staten, Afrika, AziŽ en het Midden- Oosten.

Ik ging naar deze unieke driedaagse ontmoeting in de veronderstelling dat ik, zo niet alle, maar vele van de bekende politici en opiniemakers die het islamdebat in Nederland domineren zou tegenkomen. Immers domineert sinds '9/11' en de moord op Theo van Gogh "de islam" het publieke en politieke debat.

De Nederlandse taal heeft tal van nieuwe woorden erbij gekregen: islamisering, boerka, salafisme enzovoorts. Maar wie schitterden er door afwezigheid tijdens dat debat en de conferentie? Juist de politici, de opiniemakers die vaak niet gehinderd door enige kennis van zaken het debat domineren.
Het islamdebat in Nederland toont veelal een schrijnend gebrek aan kennis over de islam, de verschillende stromingen daarin, over het Midden-Oosten en in het bijzonder de Arabische wereld en de relatie van Europa met de islamitische wereld. Een gebrek aan kennis die verbloemd wordt door hard te schreeuwen of vooral de kritiek te beperken op de toonhoogte van bepaalde islamcritici.

Wat die conferentie zo boeiend maakte, was de diversiteit van de aanwezige wetenschappers en hun opinies, de presentaties van jarenlange onderzoeken en moeizaam vergaarde informatie over een moeilijk toegankelijke beweging. Verschillende stromingen binnen het salafisme, de ontwikkelingen van salafistische diaspora in verschillende Europese landen, de bijzondere rol van de Saoedische staat, maar ook van de niet statelijke religieuze groepen in dat land; de lokale omstandigheden die de kleur van salafistische bewegingen bepalen zoals: de marginale rol van salafisme in Palestina of het gebruik van die ideologie voor het rechtvaardigen van geweld en terreur in soms zeer oude lokale twistpunten in Afrika, het verschrikkelijke dieptepunt van de takfiri beweging in Irak die ťťn ieder ongeacht religie of herkomst waard vindt te doden alleen vanwege samenwerking met de Iraakse regering, en vele, vele andere onderwerpen passeerden de revue.

De presentaties waren geenszins geruststellend. Sterker nog, die presentaties, debatten en mijn gesprekken met de wetenschappers maakten het beeld van het veelkoppig monster scherper. Een onheilige alliantie van religie, politiek en geld brengt deze ideologie niet alleen in de huiskamers van de rijkste steden van de wereld maar ook in de armste buurten van Afrika binnen.

Al die vragen die we dagelijks in het publieke en politieke debat tegenkomen over de salafistische bewegingen zijn terechte vragen: Hoe zit het nou precies met de positie van de vrouw in hun ideologie? Hoe gevaarlijk is hun onverdraagzaamheid ten opzichte van homoseksuelen? Hoe zit het eigenlijk met hun tolerantie naar andersdenkende moslims? Waarom wijst men democratie af, isoleert men zich ten opzichte van de samenleving en welke consequenties heeft dat? Wat is de rol van een land als Saoedi ArabiŽ? Is het de Saoedische staat die alles bepaalt of zijn het de verschillende salafibewegingen met ieder hun eigen politieke en religieuze agenda?

Maar zijn de vraagstellers ook geÔnteresseerd in precieze antwoorden? Onrealistische en simplistische schijnantwoorden en -maatregelen zijn immers alleen koren op de molens van de extremisten.

De wetenschappers hebben deze conferentie goed benut om hun kennis en ideeŽn uit te wisselen. Naast journalisten die van verschillende Europese landen naar Berg en Dal toegestroomd waren, zag ik een andere groep zeer prominent aanwezig: de ambtenaren van diverse overheidsdiensten uit verschillende Europese landen. Ze zogen ieder woord op en alles werd vlijtig opgeschreven.

Het is geruststellend dat in ieder geval overheidsdiensten beseffen dat ze in hun strijd tegen de "vijand" zich goed moeten informeren en hun beleid moeten baseren op de feiten. De politici moeten dan ook niet raar opkijken als de nationale coŲrdinator van terrorismebestrijding hen de les leest in het Nederlandse islamdebat.

Politici en opiniemakers hadden in Berg en Dal in debat kunnen treden met experts op het gebied van de jihad, politieke islam, ontwikkelingen in het Midden-Oosten, radicalisering van moslimjongeren in Europa op grond van deugdelijke informatie en inzichten.

Waarom misten ze de kans zo massaal? Is men wel echt geÔnteresseerd in deze materie? Wil men wel echt de problemen aanpakken? Heeft men Łberhaupt wel belangstelling voor wat er leeft onder moslims? Is het gewoon niet makkelijker om te scoren met mooie one-liners? Zijn we na '9-11' en 'Van Gogh' nog steeds zo verward dat we onszelf wel moeten vastklampen aan overzichtelijke tegenstellingen die vooral bevestigen hoe we de werkelijkheid beleven, maar weinig raakvlak hebben met de complexe harde realiteit van alledag?

Zijn we zo in onszelf gekeerd dat we nauwelijks nog oog hebben voor hoe ontwikkelingen ver weg het leven hier in Nederland beÔnvloeden? Politici laten met hun gebrek aan werkelijke interesse niet alleen moslims in de kou staan, maar ook niet-moslims die oprecht bevreesd en bezorgd zijn over de opkomst van bewegingen als het salafisme.

 

Een ingekorte versie van dit artikel stond in de papieren Volkskrant van 5 oktober 2007. Bovenstaand artikel is op 4 oktober 2007 op www.volkskrantblog.nl verschenen.


news search

19-05-2007 Een parlement vol antidemokraten

Door Harm Ede Botje, Vrij Nederland; Afghanistan Special, 19 mei 2007

Oud-kamerlid Farah Karimi (Groenlinks) werkte drie maanden als adviseur voor de Verenigde Naties in het jonge Afghaanse parlement. Zij begon vol goede moed,...

Categorie: media

15-05-2007 VN in debat: Terug uit Afghanistan?

Vrij Nederland presenteert i.s.m. de Universiteit Leiden en studievereniging SPIL op 15 mei 2007: 'Terug uit Afghanistan' - Een debat over journalistiek en politiek met o.a. Raymond van den Boogaard, Antoinette de Jong, Joeri...

Categorie: nieuws

9-01-2007 Interview With Farah Karimi by Sepideh Abdi

After serving on the Dutch Parliament for three terms as the foreign policy spokeswoman for the Green Party, Farah Karimi decided not to run for Parliament this year. Instead, she plans to begin a new round of civil society...

Categorie: engl media, engl items

4-01-2007 Europa grote afwezige in de Golf-regio

Europa heeft nagenoeg geen politieke invloed in de landen rond de Perzische Golf, constateert Farah Karimi. Dat is merkwaardig omdat juist Europa er belang bij heeft dat die landen zich in democratische richting ontwikkelen.

Categorie: artikelen

27-12-2006 argos: Afscheids-interview met Farah Karimi

Farah Karimi (1960) was van 19 mei 1998 tot 30 november 2006 Tweede-Kamerlid voor GroenLinks. Zij stopt met het werk van kamerlid. Hoe blikt ze terug op haar periode in de Kamer? Gerard Legebeke vraagt het Karimi.

Categorie: media

23-11-2006 Slagveld Afghanistan - recensie van Addie Schulte

Farah Karimi, die onlangs haar carriŤre als politica voor GroenLinks beŽindigde, bracht in 2000 voor het eerst een bezoek aan Afghanistan, De taliban waren nog aan de macht. Afghanistan was destijds een vrouwengevangenis. De...

Categorie: boek_slagveld_afghan

22-11-2006 argos: kernenergie en non-proliferatie

De Iraanse uraniumverrijking, de Noord-Koreaanse bomtest, de vermeende nucleaire agende van Irak: de mogelijke verspreiding van kernwapens beheerst de wereldpolitiek. Het Non Proliferatie Verdrag uit 1968, het verdrag dat die...

Categorie: media

1-10-2006 Where is the Accountability?

The behavior of state officials in the world arena can be viewed as a reflection of the peculiarities of their country?s domestic political system.

At this year?s annual General Assembly meeting of the United Nations, I...

Categorie: engl items, engl articles

27-09-2006 argos: samenwerking tussen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en Taskforce Uruzgan

In Argos Supplement een debat tussen de Tweede Kamerleden Farah Karimi van GroenLinks en Henk-Jan Ormel van het CDA

over de samenwerking tussen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en Taskforce Uruzgan.

Categorie: media

10-09-2006 Society has its own Priorities

During the last four years, the political picture of Holland has undergone instructive changes.

During 2002, just a week before the Parliamentary elections, an extremist right-wing personality Pim Fortuyn who had a good chance...

Categorie: engl items, engl articles

23-07-2006 NIO: Libanon-Demonstratie in Amsterdam

In Amsterdam hebben afgelopen zaterdag enkele duizenden mensen gedemonstreerd tegen het optreden van IsraŽl in Libanon. De demonstranten verzamelden op het beursplein en wandelden in een lange optocht naar het museumplein. Daar...

Categorie: media

19-07-2006 NIO interview: kwestie Libanon

Tweede Kamerlid Farah Karimi van GroenLinks vindt dat Nederland, dat zich jarenlang heeft opgesteld als vriend van IsraŽl, het recht en de plicht heeft om dit land aan te spreken op de rol die het speelt in het conflict met...

Categorie: media

11-07-2006 When Slogans Attain Supreme Priority

It is now one week that New York is witness to a United Nations conference on Small Arms Trafficking. This is the second such conference after the first on in 2001 which looks at the 5-year performance of countries in their...

Categorie: engl items, engl articles

27-04-2006 Only US and Iran

In the spirit of Easter, last week brought the opportunity for European peace-activists to hold anti-war demonstration, like they do every year.

This year?s peace demonstrations took place in different countries in Europe in...

Categorie: engl items, engl articles

19-03-2006 We Must Act Today

The government of Iran faces hard days ahead in its relations with the world community. With its rejection of the Russian enrichment proposal, Iran?s rulers are now completely isolated diplomatically. Because from now on, Russia...

Categorie: engl items, engl articles

28-02-2006 Trips That Have Lost Their Purpose

The visit that Iran?s Foreign Minister Manoutchehr Mottaki paid to the European Parliament last week was widely covered in the Western press.

In the first place, his mere presence in the European Parliament which came soon after...

Categorie: engl items, engl articles

7-02-2006 The Enemy of My Enemy

The behavior of Iran?s government during the recent months in connection with its nuclear policy has moved European governments to the point of complete distrust of the Islamic Republic of Iran. This change even led Europeans to...

Categorie: engl items, engl articles

17-01-2006 The Great Iranian Potential

There is an estimated 6 million Iranians living outside their homeland. The largest group comprises those who left Iran due to the events of the revolution 27 years ago. But since the recent tightening of the social and political...

Categorie: engl items

2-12-2005 argos: de kwestie Khan

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de kwestie-Khan, de atoomspion die Pakistan aan een atoombom hielp met behulp van in de jaren '70 uit Nederland gestolen atoomgeheimen.

Categorie: media

2-12-2005 argos: De affaire Khan

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de kwestie-Khan, de atoomspion die Pakistan aan een atoombom hielp met behulp van in de jaren '70 uit Nederland gestolen atoomgeheimen.

Categorie: media

Displaying results 21 to 40 out of 58

< Vorige

1

2

3

Volgende

19-05-2007

Een parlement vol antidemokraten

Door Harm Ede Botje, Vrij Nederland; Afghanistan Special, 19 mei 2007

Oud-kamerlid Farah Karimi (Groenlinks) werkte drie maanden als adviseur voor de Verenigde Naties in het jonge Afghaanse parlement. Zij begon vol goede moed,...


15-05-2007

VN in debat: Terug uit Afghanistan?

Vrij Nederland presenteert i.s.m. de Universiteit Leiden en studievereniging SPIL op 15 mei 2007: 'Terug uit Afghanistan' - Een debat over journalistiek en politiek met o.a. Raymond van den Boogaard, Antoinette de Jong, Joeri...


9-01-2007

Interview With Farah Karimi by Sepideh Abdi

After serving on the Dutch Parliament for three terms as the foreign policy spokeswoman for the Green Party, Farah Karimi decided not to run for Parliament this year. Instead, she plans to begin a new round of civil society...


4-01-2007

Europa grote afwezige in de Golf-regio

Europa heeft nagenoeg geen politieke invloed in de landen rond de Perzische Golf, constateert Farah Karimi. Dat is merkwaardig omdat juist Europa er belang bij heeft dat die landen zich in democratische richting ontwikkelen.


27-12-2006

argos: Afscheids-interview met Farah Karimi

Farah Karimi (1960) was van 19 mei 1998 tot 30 november 2006 Tweede-Kamerlid voor GroenLinks. Zij stopt met het werk van kamerlid. Hoe blikt ze terug op haar periode in de Kamer? Gerard Legebeke vraagt het Karimi.


23-11-2006

Slagveld Afghanistan - recensie van Addie Schulte

Farah Karimi, die onlangs haar carriŤre als politica voor GroenLinks beŽindigde, bracht in 2000 voor het eerst een bezoek aan Afghanistan, De taliban waren nog aan de macht. Afghanistan was destijds een vrouwengevangenis. De...


22-11-2006

argos: kernenergie en non-proliferatie

De Iraanse uraniumverrijking, de Noord-Koreaanse bomtest, de vermeende nucleaire agende van Irak: de mogelijke verspreiding van kernwapens beheerst de wereldpolitiek. Het Non Proliferatie Verdrag uit 1968, het verdrag dat die...


1-10-2006

Where is the Accountability?

The behavior of state officials in the world arena can be viewed as a reflection of the peculiarities of their country?s domestic political system.

At this year?s annual General Assembly meeting of the United Nations, I...


27-09-2006

argos: samenwerking tussen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en Taskforce Uruzgan

In Argos Supplement een debat tussen de Tweede Kamerleden Farah Karimi van GroenLinks en Henk-Jan Ormel van het CDA

over de samenwerking tussen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en Taskforce Uruzgan.


10-09-2006

Society has its own Priorities

During the last four years, the political picture of Holland has undergone instructive changes.

During 2002, just a week before the Parliamentary elections, an extremist right-wing personality Pim Fortuyn who had a good chance...


23-07-2006

NIO: Libanon-Demonstratie in Amsterdam

In Amsterdam hebben afgelopen zaterdag enkele duizenden mensen gedemonstreerd tegen het optreden van IsraŽl in Libanon. De demonstranten verzamelden op het beursplein en wandelden in een lange optocht naar het museumplein. Daar...


19-07-2006

NIO interview: kwestie Libanon

Tweede Kamerlid Farah Karimi van GroenLinks vindt dat Nederland, dat zich jarenlang heeft opgesteld als vriend van IsraŽl, het recht en de plicht heeft om dit land aan te spreken op de rol die het speelt in het conflict met...


11-07-2006

When Slogans Attain Supreme Priority

It is now one week that New York is witness to a United Nations conference on Small Arms Trafficking. This is the second such conference after the first on in 2001 which looks at the 5-year performance of countries in their...


27-04-2006

Only US and Iran

In the spirit of Easter, last week brought the opportunity for European peace-activists to hold anti-war demonstration, like they do every year.

This year?s peace demonstrations took place in different countries in Europe in...


19-03-2006

We Must Act Today

The government of Iran faces hard days ahead in its relations with the world community. With its rejection of the Russian enrichment proposal, Iran?s rulers are now completely isolated diplomatically. Because from now on, Russia...


28-02-2006

Trips That Have Lost Their Purpose

The visit that Iran?s Foreign Minister Manoutchehr Mottaki paid to the European Parliament last week was widely covered in the Western press.

In the first place, his mere presence in the European Parliament which came soon after...


7-02-2006

The Enemy of My Enemy

The behavior of Iran?s government during the recent months in connection with its nuclear policy has moved European governments to the point of complete distrust of the Islamic Republic of Iran. This change even led Europeans to...


17-01-2006

The Great Iranian Potential

There is an estimated 6 million Iranians living outside their homeland. The largest group comprises those who left Iran due to the events of the revolution 27 years ago. But since the recent tightening of the social and political...


2-12-2005

argos: de kwestie Khan

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de kwestie-Khan, de atoomspion die Pakistan aan een atoombom hielp met behulp van in de jaren '70 uit Nederland gestolen atoomgeheimen.


2-12-2005

argos: De affaire Khan

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de kwestie-Khan, de atoomspion die Pakistan aan een atoombom hielp met behulp van in de jaren '70 uit Nederland gestolen atoomgeheimen.


Displaying results 21 to 40 out of 58

< Vorige

1

2

3

Volgende