karimi
media
film
artikelen
boeken
13-07-2007

Oude grenzen en nieuwe levens

 

Vier interviews met vier IraniŽrs

De grootste groep nieuwe migranten in Nederland wordt gevormd door IraniŽrs. Er wonen er bijna dertigduizend in ons land. Wat hen bindt is de vlucht voor een islamitische dictatuur. ?Wees bewuster wat vrijheid betekent.?

DOOR Margreet Fogteloo

FARAH KARIMI

Toen Farah Karimi (1960) in augustus 1989 aankwam in Groningen had ze vooral behoefte aan rust: ?Als ik fietste door het vlakke land en de mensen zag genieten, dacht ik: zo moet het paradijs eruitzien. Ik leefde in een soort samenleving die ik in Iran had nagestreefd.?

Twee dingen besloot ze uit haar hoofd te bannen: Iran en islam. Dat lukte aanvankelijk goed.

Ze ging studeren en de politiek in en kwam in 1998 voor GroenLinks in de Tweede Kamer. Maar op 11 september 2001 veranderde voor haar veel. De islam stond weer op haar agenda.

?De aanslagen kwamen ook persoonlijk hard aan?, zegt ze in haar huis in een oude arbeiderswijk van Utrecht. ?Alle weggestopte angst kwam boven. Ik werd badend in het zweet wakker. In mijn dromen voelde ik de vernietigingskracht die uitgaat van religieuze fanatici.?

Karimi kent alle uithoeken van onvrijheid. Ze voerde als jong meisje, geboren in een geslacht van aristocratische grootgrondbezitters, oppositie tegen de sjah en na de teleurstelling van de revolutie in 1979 tegen het theocratische bewind van Khomeini. In 1980 belandde ze voor een week in de gevangenis: ?Genoeg om te beseffen hoe afschuwelijk dat is.

?Als lid van de volks-Mujahedien Khalq (mko) ging ze daarna de illegaliteit in en vluchtte samen met haar toenmalige man in 1981 naar de bergen van Koerdistan. Daar werd in de vrieskou in een lemen huisje haar zoon Homam geboren. De jaren daarna bracht ze, nog steeds lid van de mko, door in Duitsland, waar ze asiel kreeg. Het werd een gefragmenteerd leven uit koffers. Opnieuw voerde ze oppositie, dit keer tegen de onderdrukking binnen de eigen gelederen van de hiŽrarchisch georganiseerde verzetsbeweging: ?Dat was nog zwaarder dan de tijd in Iran waar je nog je familie hebt. Het is een sekteachtig systeem waar alle vrijheden, tot in je liefdesrelatie toe, je worden ontnomen. In naam van vrijheid en strijd tegen de religieuze dictatuur in Iran werden jonge mensen tot instrumenten gemaakt. Dat was ondraaglijk.?

In 1985 brak ze met de mko: ?Ik moest een document ondertekenen waarin ik verklaarde nooit iets naar buiten te zullen brengen. De leiding liet me gaan, maar ik voelde me niet meer veilig.?

Na scheiding van haar Iraanse echtgenoot, ook mko-lid, trok Karimi met haar nieuwe liefde, de Duitse Bernhard, en haar zoon in 1989 opnieuw de grens over.

?Nederland was in onze ogen hťt land van tolerantie en vrijheid. Maar het zonnige beeld dat ik toen van Nederland had, heb ik later iets moeten bijstellen. Binnen mijn partij en in de Kamer heb ik me altijd volledig vrij gevoeld. Ik ging me in de Kamer als woordvoerder buitenlandse zaken ook met Iran bezighouden. Daarin heb ik me nooit beknot gevoeld, ook al is het een risico als je je politiek met je land van herkomst gaat bezighouden. Nederland moet nog steeds wennen aan politici die hun roots elders hebben liggen. Als je je daar met harstocht mee bezighoudt, wordt je gauw gebrek aan loyaliteit verweten. Dat is absurd. Ik ben niet bereid mijn verleden en afkomst te verloochenen.

In mijn jeugd was ik gelukkig en heel vrij. Ik ben opgegroeid met alle bekende tv-series uit Amerika, maar het Westen was zeker niet mijn beeld van vrijheid. Mijn ideaal was om als vrouw over mijn eigen leven te kunnen beschikken. Ik wilde geen grenzen accepteren. Eigen keuzes maken is de essentie van vrijheid voor mij. Je niets laten voorschrijven door cultuur, traditie, religie of familie.?

Nooit ervaart ze ook maar een seconde zelfcensuur. ?Maar ik ben er niet op uit om mensen te kwetsen. Vrijheid van meningsuiting is wel de eerste voorwaarde voor democratie. We kunnen meer doen om mensen in onvrije samenlevingen te steunen. Mensen in Nederland die klagen over zelfcensuur zijn vaak degenen die het hardst anderen attaqueren. De vrijheid van meningsuiting geldt kennelijk meer voor henzelf dan voor anderen. Als moslims iets roepen is het meteen mis.

Nederland is voor mij nog steeds het beste land ter wereld. Na de moorden op Fortuyn en Van Gogh heb ik me even onveilig gevoeld, want links kreeg van alles de schuld. Maar ik ben nog vaker redelijke mensen tegengekomen. Ook binnen de vvd. De commotie trok dwars door het politieke spectrum heen. Dat gaf juist kracht. Ook zag je dat de samenleving in staat is om te corrigeren.

De verwarring begrijp ik. Maar het gaat om de wijze waarop je daarmee omgaat. Afshin Ellian en ik verschillen daarin 180 graden. Kritiek op de islam kun je niet los zien van de negatieve rol die het Westen in de internationale politiek speelt. Ik geloof bovendien niet in harde polarisatie. Er worden karikaturen gecreŽerd van de islam en het Midden-Oosten en dat is precies hetzelfde wat je in de islamitische wereld tegenkomt over het Westen. In het nieuwe paradigma dat is ontstaan ? de islam versus het Westen ? verlies je bovendien je bondgenoten binnen de islamitische gemeenschap. Ze voelen zich gedwongen te kiezen: de islam is onze religie, blijf daar van af. Juist in de strijd tegen de harde kern extremisten hebben we de gematigden nodig.

?Maar, zegt Karimi stellig: ?Ik blijf wel optimistisch. Ik onderschat zeker niet de invloed van de politieke islam. Tegelijk zie ik enorme verandering bij jonge moslimvrouwen. Ik zie ze overal luidkeels hun rechten opeisen. Elke vrouw die haar leven in eigen hand neemt slaat een nagel aan de doodskist van het fundamentalisme.?

 

AFSHIN ELLIAN [...]

DAVID DANISH [...]

EHSAN JAMI [...]

 

© Margreet Fogteloo / De Groene Amsterdammer, zomernummer 2007


news search

19-05-2007 Een parlement vol antidemokraten

Door Harm Ede Botje, Vrij Nederland; Afghanistan Special, 19 mei 2007

Oud-kamerlid Farah Karimi (Groenlinks) werkte drie maanden als adviseur voor de Verenigde Naties in het jonge Afghaanse parlement. Zij begon vol goede moed,...

Categorie: media

15-05-2007 VN in debat: Terug uit Afghanistan?

Vrij Nederland presenteert i.s.m. de Universiteit Leiden en studievereniging SPIL op 15 mei 2007: 'Terug uit Afghanistan' - Een debat over journalistiek en politiek met o.a. Raymond van den Boogaard, Antoinette de Jong, Joeri...

Categorie: nieuws

9-01-2007 Interview With Farah Karimi by Sepideh Abdi

After serving on the Dutch Parliament for three terms as the foreign policy spokeswoman for the Green Party, Farah Karimi decided not to run for Parliament this year. Instead, she plans to begin a new round of civil society...

Categorie: engl media, engl items

4-01-2007 Europa grote afwezige in de Golf-regio

Europa heeft nagenoeg geen politieke invloed in de landen rond de Perzische Golf, constateert Farah Karimi. Dat is merkwaardig omdat juist Europa er belang bij heeft dat die landen zich in democratische richting ontwikkelen.

Categorie: artikelen

27-12-2006 argos: Afscheids-interview met Farah Karimi

Farah Karimi (1960) was van 19 mei 1998 tot 30 november 2006 Tweede-Kamerlid voor GroenLinks. Zij stopt met het werk van kamerlid. Hoe blikt ze terug op haar periode in de Kamer? Gerard Legebeke vraagt het Karimi.

Categorie: media

23-11-2006 Slagveld Afghanistan - recensie van Addie Schulte

Farah Karimi, die onlangs haar carriŤre als politica voor GroenLinks beŽindigde, bracht in 2000 voor het eerst een bezoek aan Afghanistan, De taliban waren nog aan de macht. Afghanistan was destijds een vrouwengevangenis. De...

Categorie: boek_slagveld_afghan

22-11-2006 argos: kernenergie en non-proliferatie

De Iraanse uraniumverrijking, de Noord-Koreaanse bomtest, de vermeende nucleaire agende van Irak: de mogelijke verspreiding van kernwapens beheerst de wereldpolitiek. Het Non Proliferatie Verdrag uit 1968, het verdrag dat die...

Categorie: media

1-10-2006 Where is the Accountability?

The behavior of state officials in the world arena can be viewed as a reflection of the peculiarities of their country?s domestic political system.

At this year?s annual General Assembly meeting of the United Nations, I...

Categorie: engl items, engl articles

27-09-2006 argos: samenwerking tussen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en Taskforce Uruzgan

In Argos Supplement een debat tussen de Tweede Kamerleden Farah Karimi van GroenLinks en Henk-Jan Ormel van het CDA

over de samenwerking tussen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en Taskforce Uruzgan.

Categorie: media

10-09-2006 Society has its own Priorities

During the last four years, the political picture of Holland has undergone instructive changes.

During 2002, just a week before the Parliamentary elections, an extremist right-wing personality Pim Fortuyn who had a good chance...

Categorie: engl items, engl articles

23-07-2006 NIO: Libanon-Demonstratie in Amsterdam

In Amsterdam hebben afgelopen zaterdag enkele duizenden mensen gedemonstreerd tegen het optreden van IsraŽl in Libanon. De demonstranten verzamelden op het beursplein en wandelden in een lange optocht naar het museumplein. Daar...

Categorie: media

19-07-2006 NIO interview: kwestie Libanon

Tweede Kamerlid Farah Karimi van GroenLinks vindt dat Nederland, dat zich jarenlang heeft opgesteld als vriend van IsraŽl, het recht en de plicht heeft om dit land aan te spreken op de rol die het speelt in het conflict met...

Categorie: media

11-07-2006 When Slogans Attain Supreme Priority

It is now one week that New York is witness to a United Nations conference on Small Arms Trafficking. This is the second such conference after the first on in 2001 which looks at the 5-year performance of countries in their...

Categorie: engl items, engl articles

27-04-2006 Only US and Iran

In the spirit of Easter, last week brought the opportunity for European peace-activists to hold anti-war demonstration, like they do every year.

This year?s peace demonstrations took place in different countries in Europe in...

Categorie: engl items, engl articles

19-03-2006 We Must Act Today

The government of Iran faces hard days ahead in its relations with the world community. With its rejection of the Russian enrichment proposal, Iran?s rulers are now completely isolated diplomatically. Because from now on, Russia...

Categorie: engl items, engl articles

28-02-2006 Trips That Have Lost Their Purpose

The visit that Iran?s Foreign Minister Manoutchehr Mottaki paid to the European Parliament last week was widely covered in the Western press.

In the first place, his mere presence in the European Parliament which came soon after...

Categorie: engl items, engl articles

7-02-2006 The Enemy of My Enemy

The behavior of Iran?s government during the recent months in connection with its nuclear policy has moved European governments to the point of complete distrust of the Islamic Republic of Iran. This change even led Europeans to...

Categorie: engl items, engl articles

17-01-2006 The Great Iranian Potential

There is an estimated 6 million Iranians living outside their homeland. The largest group comprises those who left Iran due to the events of the revolution 27 years ago. But since the recent tightening of the social and political...

Categorie: engl items

2-12-2005 argos: de kwestie Khan

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de kwestie-Khan, de atoomspion die Pakistan aan een atoombom hielp met behulp van in de jaren '70 uit Nederland gestolen atoomgeheimen.

Categorie: media

2-12-2005 argos: De affaire Khan

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de kwestie-Khan, de atoomspion die Pakistan aan een atoombom hielp met behulp van in de jaren '70 uit Nederland gestolen atoomgeheimen.

Categorie: media

Displaying results 21 to 40 out of 58

< Vorige

1

2

3

Volgende

19-05-2007

Een parlement vol antidemokraten

Door Harm Ede Botje, Vrij Nederland; Afghanistan Special, 19 mei 2007

Oud-kamerlid Farah Karimi (Groenlinks) werkte drie maanden als adviseur voor de Verenigde Naties in het jonge Afghaanse parlement. Zij begon vol goede moed,...


15-05-2007

VN in debat: Terug uit Afghanistan?

Vrij Nederland presenteert i.s.m. de Universiteit Leiden en studievereniging SPIL op 15 mei 2007: 'Terug uit Afghanistan' - Een debat over journalistiek en politiek met o.a. Raymond van den Boogaard, Antoinette de Jong, Joeri...


9-01-2007

Interview With Farah Karimi by Sepideh Abdi

After serving on the Dutch Parliament for three terms as the foreign policy spokeswoman for the Green Party, Farah Karimi decided not to run for Parliament this year. Instead, she plans to begin a new round of civil society...


4-01-2007

Europa grote afwezige in de Golf-regio

Europa heeft nagenoeg geen politieke invloed in de landen rond de Perzische Golf, constateert Farah Karimi. Dat is merkwaardig omdat juist Europa er belang bij heeft dat die landen zich in democratische richting ontwikkelen.


27-12-2006

argos: Afscheids-interview met Farah Karimi

Farah Karimi (1960) was van 19 mei 1998 tot 30 november 2006 Tweede-Kamerlid voor GroenLinks. Zij stopt met het werk van kamerlid. Hoe blikt ze terug op haar periode in de Kamer? Gerard Legebeke vraagt het Karimi.


23-11-2006

Slagveld Afghanistan - recensie van Addie Schulte

Farah Karimi, die onlangs haar carriŤre als politica voor GroenLinks beŽindigde, bracht in 2000 voor het eerst een bezoek aan Afghanistan, De taliban waren nog aan de macht. Afghanistan was destijds een vrouwengevangenis. De...


22-11-2006

argos: kernenergie en non-proliferatie

De Iraanse uraniumverrijking, de Noord-Koreaanse bomtest, de vermeende nucleaire agende van Irak: de mogelijke verspreiding van kernwapens beheerst de wereldpolitiek. Het Non Proliferatie Verdrag uit 1968, het verdrag dat die...


1-10-2006

Where is the Accountability?

The behavior of state officials in the world arena can be viewed as a reflection of the peculiarities of their country?s domestic political system.

At this year?s annual General Assembly meeting of the United Nations, I...


27-09-2006

argos: samenwerking tussen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en Taskforce Uruzgan

In Argos Supplement een debat tussen de Tweede Kamerleden Farah Karimi van GroenLinks en Henk-Jan Ormel van het CDA

over de samenwerking tussen Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en Taskforce Uruzgan.


10-09-2006

Society has its own Priorities

During the last four years, the political picture of Holland has undergone instructive changes.

During 2002, just a week before the Parliamentary elections, an extremist right-wing personality Pim Fortuyn who had a good chance...


23-07-2006

NIO: Libanon-Demonstratie in Amsterdam

In Amsterdam hebben afgelopen zaterdag enkele duizenden mensen gedemonstreerd tegen het optreden van IsraŽl in Libanon. De demonstranten verzamelden op het beursplein en wandelden in een lange optocht naar het museumplein. Daar...


19-07-2006

NIO interview: kwestie Libanon

Tweede Kamerlid Farah Karimi van GroenLinks vindt dat Nederland, dat zich jarenlang heeft opgesteld als vriend van IsraŽl, het recht en de plicht heeft om dit land aan te spreken op de rol die het speelt in het conflict met...


11-07-2006

When Slogans Attain Supreme Priority

It is now one week that New York is witness to a United Nations conference on Small Arms Trafficking. This is the second such conference after the first on in 2001 which looks at the 5-year performance of countries in their...


27-04-2006

Only US and Iran

In the spirit of Easter, last week brought the opportunity for European peace-activists to hold anti-war demonstration, like they do every year.

This year?s peace demonstrations took place in different countries in Europe in...


19-03-2006

We Must Act Today

The government of Iran faces hard days ahead in its relations with the world community. With its rejection of the Russian enrichment proposal, Iran?s rulers are now completely isolated diplomatically. Because from now on, Russia...


28-02-2006

Trips That Have Lost Their Purpose

The visit that Iran?s Foreign Minister Manoutchehr Mottaki paid to the European Parliament last week was widely covered in the Western press.

In the first place, his mere presence in the European Parliament which came soon after...


7-02-2006

The Enemy of My Enemy

The behavior of Iran?s government during the recent months in connection with its nuclear policy has moved European governments to the point of complete distrust of the Islamic Republic of Iran. This change even led Europeans to...


17-01-2006

The Great Iranian Potential

There is an estimated 6 million Iranians living outside their homeland. The largest group comprises those who left Iran due to the events of the revolution 27 years ago. But since the recent tightening of the social and political...


2-12-2005

argos: de kwestie Khan

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de kwestie-Khan, de atoomspion die Pakistan aan een atoombom hielp met behulp van in de jaren '70 uit Nederland gestolen atoomgeheimen.


2-12-2005

argos: De affaire Khan

De Tweede Kamer houdt op korte termijn een debat over de kwestie-Khan, de atoomspion die Pakistan aan een atoombom hielp met behulp van in de jaren '70 uit Nederland gestolen atoomgeheimen.


Displaying results 21 to 40 out of 58

< Vorige

1

2

3

Volgende