karimi
media
film
artikelen
boeken
15-08-2007

"Ziek van het navelstaren hier"

 

Farah Karimi druk met verbetering mensenrechten in de Golfstaten

Na de verkiezingen in november 2006 stapten veel Kamerleden uit de politiek, soms niet vrijwillig. Farah Karimi nam zelf het besluit: ?De verbazing was weg.?

Door Antoinette Reerink

Na ruim acht jaar Kamerlidmaatschap voor GroenLinks had ze het wel gezien. De eerste politieke vluchteling die in Nederland verkozen werd tot volksvertegenwoordiger nam vorig jaar „heel overwogen” afscheid van de politiek. „Ik ben iemand die zich altijd wil laten verrassen”, zegt de in Iran geboren Farah Karimi aan de eettafel in haar Utrechtse bovenwoning. „De verbazing was er uit.”

Op 22-jarige leeftijd ontvluchtte Karimi – hoogzwanger – haar vaderland. Ze was er vanwege haar politiek activisme tegen het regime van de sjah, en later tegen dat van Khomeiny, niet meer veilig. In de koude bergen van Iraans Koerdistan werd haar enige kind geboren. Nu is haar zoon het huis al weer uit; hij studeert rechten in Maastricht.

Karimi kijkt terug op boeiende jaren aan het Binnenhof. „Ik kan mezelf gelukkig prijzen met alles wat ik heb geleerd. Zoals de bereidheid om compromissen te sluiten en het respect voor andermans opvattingen. Nederland heeft een van de meest weerbare democratieën ter wereld omdat groeperingen met extreme opvattingen zijn te integreren in het parlement. Neem Wilders van de PVV. Zijn opvattingen zal ik altijd bestrijden, maar het is goed dat hij in de Kamer zit zolang hij de mening van een deel van de bevolking vertegenwoordigt.”

Tijdens haar reizen in Afghanistan heeft Karimi gezien hoe ver het sluiten van compromissen afstaat van de daar gekozen volksvertegenwoordigers. Als senior consultant voor het United Nations Development Programme UNDP, de grootste ontwikkelingshulporganisatie ter wereld, reisde Karimi begin dit jaar voor drie maanden naar Afghanistan om parlementariërs te leren hoe zij het beste hun taak uit kunnen voeren.

Is uw missie daar nu volbracht?

„Ja. Ik wilde niet langer blijven. Er zitten te weinig democraten in het parlement. Het wordt gedomineerd door krijgsheren die eigenlijk niet bereid zijn om vooruitgang te boeken met het democratiseringsproces.”

U bent daarin teleurgesteld?

„Dat is erg moeilijk gebleken. De warlords misbruiken democratische instrumenten voor hun eigen belang, bijvoorbeeld door amnestiewetten voor zich zelf te regelen. Dat stelt teleur. Maar ik had eigenlijk nog meer moeite met de landen van de internationale gemeenschap die zo egoïstisch en verdeeld zijn. Dat maakte me echt woedend. Zij hebben geen enkele gemeenschappelijke visie op de vraag hoe zij om moeten gaan met het parlement. Ik heb gezien hoe de regering van Karzai volksvertegenwoordigers corrumpeert. Daar sluit de internationale gemeenschap de ogen voor. De verhoudingen in Afghanistan worden schever en het buitenland ondersteunt dat.”

Wat kan een eenling daar tegen beginnen?

„Niet veel, maar ik heb toch goede dingen kunnen bereiken. Zo heb ik contact tot stand gebracht tussen de parlementariërs en de militairen van de ISAF. De Afghaanse volksvertegenwoordigers hadden geen idee wat ISAF deed en het kwam niet in ze op te vragen om een ontmoeting.”

Dit jaar verbleef Karimi in totaal niet meer dan zes weken in Nederland. Twee dagen na haar laatste dag in de Tweede Kamer reisde de voormalig woordvoerder Buitenlandse Zaken van GroenLinks al voor twee weken af naar het Midden Oosten.

Waarom ging u daar heen?

„Samen met het Nederlandse Helsinki comité heb ik de Stichting Bridging the Gulf opgericht, waar ik voorzitter van ben. De stichting wil mensenrechten in negen landen rond de Perzische Golf steunen, van Irak, Iran en Saoedi-Arabië tot Oman, Jemen en Bahrein.”

Hoe pak je zoiets aan?

„We zijn begonnen daar geestverwanten te zoeken. Er zijn heel weinig Nederlandse organisaties die iets doen in deze regio, die zo enorm belangrijk voor ons is; niet alleen vanwege de energievoorziening maar in de discussie over het islamitische fundamentalisme. Onze organisatie wil dat er een betere samenwerking in de Golfregio ontstaat zodat de landen zelf een manier vinden om hun eigen problemen op te lossen.”

Wat is er met zo’n bezoek te bereiken?

„Het onderwerp van mensenrechten, is bespreekbaar geworden. In het gebied rond de Golf beschouwen landen hun burgers als onderdanen. Ons gaat het er om dat die burgers bewust worden dat ze rechten hebben.”

U bent ook net terug uit de VS. Waarom was u daar?

„Ik wilde daar invloedrijke Iraniërs ontmoeten die kort geleden naar de VS zijn gevlucht, zoals studentenleiders en leden van de vrouwenbeweging. Zo probeer ik de sociale beweging in Iran te ondersteunen. Het was in Iran een zwarte zomer. De repressie neemt toe.”

Volgt u het Nederlandse nieuws ook nog op de voet?

„Veel minder maar ik lees de kranten nog wel. Nu ik alles wat meer van een afstand bekijk, word ik echt ziek van de navelstaarderij in Nederland. De oorlog in Irak gaat maar door, Amerika levert het Midden Oosten voor meer dan 30 miljard euro wapens en het enorme armoedeprobleem in de wereld wordt maar niet kleiner. Dagenlang gaat het hier over het pleidooi van Wilders om de Koran te verbieden, een uitspraak waarvan iedereen weet dat het nonsens is. Die niets oplevert en de aandacht van grote vraagstukken afleidt.”


news search

8-08-2009 Farah Karimi at Afrika Dag Video 1

Debate about effectivity of European Union help for African countries. Camera and Editing: Didier Chabi. Hosed by: Willemieke Doornenbal, Production assistant: Marlon Steven Kate. Netherlands 2009; produced for...

Categorie: video

8-08-2009 Farah Karimi at Afrika Dag Video 2

Debate about effectivity of European Union help for African countries. Camera and Editing: Didier Chabi. Hosed by: Willemieke Doornenbal, Production assistant: Marlon Steven Kate. Netherlands 2009; produced for...

Categorie: video

5-06-2008 Meer dan een geldkanaal

vice versa

ViceVersa 42/3

Wat is de rol van het maatschappelijk middenveld bij armoedebestrijding? Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, geeft een eerste voorzet voor de beleidsdialoog met Buitenlandse Zaken. 'Er kan alleen synergie...

Categorie: artikelen

13-05-2008 Hulpmiddel voor beter en rechtvaardiger leven

Ontwikkelingshulp is geen panacee, maar kan voor miljoenen mensen wel het verschil maken tussen leven en dood, hoop en vernedering, betoogt Farah Karimi.Heeft ontwikkelingssamenwerking nog wel zin? Al geruime tijd voeren de...

Categorie: artikelen, nl_artikelen

15-12-2007 Dag van de Unie

14.00 - 15.00 uur workshop: "Sturen bij de moslimburen" - Jan Marinus Wiersma schreef een boek over de relaties tussen de EU en de islam. Met Farah Karimi en Frans Timmermans.

Categorie: nieuws

1-12-2007 Farah Karimi is Oxfam Novib's new director

On February 1, 2008 Farah Karimi will begin as the new general director of Oxfam Novib. Karimi has ample experience in the field of international co-operation and human rights. She is succeeding Sylvia Borren, who has been in the...

Categorie: engl items

21-11-2007 Farah Karimi nieuwe directeur van Oxfam Novib

Per 1 februari 2008 treedt Farah Karimi aan als de nieuwe algemeen directeur van Oxfam Novib. Karimi heeft een ruime staat van dienst op het gebied van internationale samenwerking en mensenrechten. Zij volgt Sylvia Borren op, die...

Categorie: nieuws

9-11-2007 NGIZ lunchlezing: Afghanistan, relatie West-Oost

Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken - Lunchlezing door Farah Karimi

Vrijdag 9 november 2007, 12.15-14.00 in Huize Molenaar te Utrecht

Categorie: nieuws

9-11-2007 15 JAAR ARGOS: Onderzoeksjournalistiek en militaire missies

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop zal optreden als ?feestredenaar?. Verder met o.a. ex-Defensie-minister professor Joris Voorhoeve, lector onderzoeksjournalistiek Ad van Liempt en oud-parlementariër Farah Karimi. Chris...

Categorie: nieuws

11-10-2007 nrc.nl weblog: Dilemma

Wat doen we met Uruzgan? Blijven of gaan?  Het is zo?n dilemma dat de media steeds hinderlijker op je bord leggen, als een vieze, maar gezonde groente waar je niet op zit te wachten. Ik bleef het maar naar de rand schuiven,...

Categorie: media

10-10-2007 De Ochtenden aan tafel: Over de ultradoxe-islam

De ultra-orthodoxe islam wint terrein in ons land, signaleert de inlichtingendienst AIVD in een gisteren verschenen rapport. Leo Kwarten en Farah Karimi vragen zich af wat de risico's en gevaren zijn van de opmars van moslims die...

Categorie: media

6-10-2007 tentoonstelling "Iran in perspectief"

De tentoonstelling Iran in Perspectief wordt zaterdag 6 oktober om 15.00 uur geopend door Farah Karimi, voormalig Tweede Kamer lid voor Groen Links. U bent hierbij van harte welkom.

Categorie: nieuws

4-10-2007 Waar waren de islamcritici op de salafistenconferentie?

Afgelopen weekend bezocht Farah Karimi een conferentie in Berg en Dal over het salafisme. De conferentie was georganiseerd door het ISIM, het internationaal instituut voor de studie van islam in de moderne wereld, en de Radboud...

Categorie: artikelen

1-10-2007 Farah Karimi: "Maar ik ben ook van de softie"

amnesty international

Wordt vervolgd Oktober 2007 - Het interview - door Rik Smits

Na acht jaar Kamerlidmaatschap voor Groen Links richt Farah Karimi zich helemaal op de landen rond de Perzische Golf. Ze pleit voor meer openheid en betrokkenheid,...

Categorie: media

30-09-2007 Where are the Anti-War Activists?

As threats of a military strike against Iran heighten, a frightening question comes to mind: where are the world?s anti-war groups, and why are they not active enough when it comes to Iran?

Categorie: english articles, engl items

21-09-2007 Planet Peace - internationale dag van de vrede

debat "Vechten Voor Vrede" onder leiding van Andrew Makkinga, met Patrick Cammaert (o.v.b.), Moritz Tenthoff, Farah Karimi en een jonge veteraan die is uitgezonden in een vredesmissie.

 

Categorie: nieuws

15-08-2007 "Ziek van het navelstaren hier"

Farah Karimi druk met verbetering mensenrechten in de Golfstaten - Na de verkiezingen in november 2006 stapten veel Kamerleden uit de politiek, soms niet vrijwillig. Farah Karimi nam zelf het besluit: "De verbazing was weg."

Categorie: media

13-07-2007 Oude grenzen en nieuwe levens

De grootste groep nieuwe migranten in Nederland wordt gevormd door Iraniërs. Er wonen er bijna dertigduizend in ons land. Wat hen bindt is de vlucht voor een islamitische dictatuur. ?Wees bewuster wat vrijheid betekent.?

Categorie: media

30-06-2007 Het akkoord van Schokland

Vrede en veiligheid zijn belangrijke voorwaarden om de millenniumdoelen te halen. Hoe zorg je daar in de praktijk voor? Moet Nederland meedoen aan vredesmissies in crisisgebieden? Dragen millenniumdoelen andersom ook bij aan...

Categorie: nieuws

27-05-2007 NMO: InFocus op 27-5-2007

In de uitzending van 27 mei 2007 van InFocus - het magazine over de achtergronden bij de actualiteit rond de islam en moslims in Nederland - van de Nederlands Moslim Omroep (NMO) is o.a. een bericht over de missie van ex-Tweede...

Categorie: nieuws, media

Displaying results 1 to 20 out of 58

1

2

3

Volgende

8-08-2009

Farah Karimi at Afrika Dag Video 1

Debate about effectivity of European Union help for African countries. Camera and Editing: Didier Chabi. Hosed by: Willemieke Doornenbal, Production assistant: Marlon Steven Kate. Netherlands 2009; produced for...


8-08-2009

Farah Karimi at Afrika Dag Video 2

Debate about effectivity of European Union help for African countries. Camera and Editing: Didier Chabi. Hosed by: Willemieke Doornenbal, Production assistant: Marlon Steven Kate. Netherlands 2009; produced for...


5-06-2008

Meer dan een geldkanaal

vice versa

ViceVersa 42/3

Wat is de rol van het maatschappelijk middenveld bij armoedebestrijding? Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, geeft een eerste voorzet voor de beleidsdialoog met Buitenlandse Zaken. 'Er kan alleen synergie...


13-05-2008

Hulpmiddel voor beter en rechtvaardiger leven

Ontwikkelingshulp is geen panacee, maar kan voor miljoenen mensen wel het verschil maken tussen leven en dood, hoop en vernedering, betoogt Farah Karimi.Heeft ontwikkelingssamenwerking nog wel zin? Al geruime tijd voeren de...


15-12-2007

Dag van de Unie

14.00 - 15.00 uur workshop: "Sturen bij de moslimburen" - Jan Marinus Wiersma schreef een boek over de relaties tussen de EU en de islam. Met Farah Karimi en Frans Timmermans.


1-12-2007

Farah Karimi is Oxfam Novib's new director

On February 1, 2008 Farah Karimi will begin as the new general director of Oxfam Novib. Karimi has ample experience in the field of international co-operation and human rights. She is succeeding Sylvia Borren, who has been in the...


21-11-2007

Farah Karimi nieuwe directeur van Oxfam Novib

Per 1 februari 2008 treedt Farah Karimi aan als de nieuwe algemeen directeur van Oxfam Novib. Karimi heeft een ruime staat van dienst op het gebied van internationale samenwerking en mensenrechten. Zij volgt Sylvia Borren op, die...


9-11-2007

NGIZ lunchlezing: Afghanistan, relatie West-Oost

Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken - Lunchlezing door Farah Karimi

Vrijdag 9 november 2007, 12.15-14.00 in Huize Molenaar te Utrecht


9-11-2007

15 JAAR ARGOS: Onderzoeksjournalistiek en militaire missies

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop zal optreden als ?feestredenaar?. Verder met o.a. ex-Defensie-minister professor Joris Voorhoeve, lector onderzoeksjournalistiek Ad van Liempt en oud-parlementariër Farah Karimi. Chris...


11-10-2007

nrc.nl weblog: Dilemma

Wat doen we met Uruzgan? Blijven of gaan?  Het is zo?n dilemma dat de media steeds hinderlijker op je bord leggen, als een vieze, maar gezonde groente waar je niet op zit te wachten. Ik bleef het maar naar de rand schuiven,...


10-10-2007

De Ochtenden aan tafel: Over de ultradoxe-islam

De ultra-orthodoxe islam wint terrein in ons land, signaleert de inlichtingendienst AIVD in een gisteren verschenen rapport. Leo Kwarten en Farah Karimi vragen zich af wat de risico's en gevaren zijn van de opmars van moslims die...


6-10-2007

tentoonstelling "Iran in perspectief"

De tentoonstelling Iran in Perspectief wordt zaterdag 6 oktober om 15.00 uur geopend door Farah Karimi, voormalig Tweede Kamer lid voor Groen Links. U bent hierbij van harte welkom.


4-10-2007

Waar waren de islamcritici op de salafistenconferentie?

Afgelopen weekend bezocht Farah Karimi een conferentie in Berg en Dal over het salafisme. De conferentie was georganiseerd door het ISIM, het internationaal instituut voor de studie van islam in de moderne wereld, en de Radboud...


1-10-2007

Farah Karimi: "Maar ik ben ook van de softie"

amnesty international

Wordt vervolgd Oktober 2007 - Het interview - door Rik Smits

Na acht jaar Kamerlidmaatschap voor Groen Links richt Farah Karimi zich helemaal op de landen rond de Perzische Golf. Ze pleit voor meer openheid en betrokkenheid,...


30-09-2007

Where are the Anti-War Activists?

As threats of a military strike against Iran heighten, a frightening question comes to mind: where are the world?s anti-war groups, and why are they not active enough when it comes to Iran?


21-09-2007

Planet Peace - internationale dag van de vrede

debat "Vechten Voor Vrede" onder leiding van Andrew Makkinga, met Patrick Cammaert (o.v.b.), Moritz Tenthoff, Farah Karimi en een jonge veteraan die is uitgezonden in een vredesmissie.

 


15-08-2007

"Ziek van het navelstaren hier"

Farah Karimi druk met verbetering mensenrechten in de Golfstaten - Na de verkiezingen in november 2006 stapten veel Kamerleden uit de politiek, soms niet vrijwillig. Farah Karimi nam zelf het besluit: "De verbazing was weg."


13-07-2007

Oude grenzen en nieuwe levens

De grootste groep nieuwe migranten in Nederland wordt gevormd door Iraniërs. Er wonen er bijna dertigduizend in ons land. Wat hen bindt is de vlucht voor een islamitische dictatuur. ?Wees bewuster wat vrijheid betekent.?


30-06-2007

Het akkoord van Schokland

Vrede en veiligheid zijn belangrijke voorwaarden om de millenniumdoelen te halen. Hoe zorg je daar in de praktijk voor? Moet Nederland meedoen aan vredesmissies in crisisgebieden? Dragen millenniumdoelen andersom ook bij aan...


27-05-2007

NMO: InFocus op 27-5-2007

In de uitzending van 27 mei 2007 van InFocus - het magazine over de achtergronden bij de actualiteit rond de islam en moslims in Nederland - van de Nederlands Moslim Omroep (NMO) is o.a. een bericht over de missie van ex-Tweede...


Displaying results 1 to 20 out of 58

1

2

3

Volgende