karimi
media
film
artikelen
boeken
4-10-2007

Waar waren de islamcritici op de salafistenconferentie?

 

Afgelopen weekend bezocht Farah Karimi een conferentie in Berg en Dal over het salafisme. De conferentie was georganiseerd door het ISIM, het internationaal instituut voor de studie van islam in de moderne wereld, en de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het zien van de namen van de uitgenodigde wetenschappers maakte me al bijzonder enthousiast. Uniek aan deze conferentie was dat het eerste keer was dat alle belangrijke onderzoekers op dit terrein bij elkaar verzameld waren. Ze kwamen uit alle uithoeken van de wereld: uit diverse Europese landen, de Verenigde Staten, Afrika, AziŽ en het Midden- Oosten.

Ik ging naar deze unieke driedaagse ontmoeting in de veronderstelling dat ik, zo niet alle, maar vele van de bekende politici en opiniemakers die het islamdebat in Nederland domineren zou tegenkomen. Immers domineert sinds '9/11' en de moord op Theo van Gogh "de islam" het publieke en politieke debat.

De Nederlandse taal heeft tal van nieuwe woorden erbij gekregen: islamisering, boerka, salafisme enzovoorts. Maar wie schitterden er door afwezigheid tijdens dat debat en de conferentie? Juist de politici, de opiniemakers die vaak niet gehinderd door enige kennis van zaken het debat domineren.
Het islamdebat in Nederland toont veelal een schrijnend gebrek aan kennis over de islam, de verschillende stromingen daarin, over het Midden-Oosten en in het bijzonder de Arabische wereld en de relatie van Europa met de islamitische wereld. Een gebrek aan kennis die verbloemd wordt door hard te schreeuwen of vooral de kritiek te beperken op de toonhoogte van bepaalde islamcritici.

Wat die conferentie zo boeiend maakte, was de diversiteit van de aanwezige wetenschappers en hun opinies, de presentaties van jarenlange onderzoeken en moeizaam vergaarde informatie over een moeilijk toegankelijke beweging. Verschillende stromingen binnen het salafisme, de ontwikkelingen van salafistische diaspora in verschillende Europese landen, de bijzondere rol van de Saoedische staat, maar ook van de niet statelijke religieuze groepen in dat land; de lokale omstandigheden die de kleur van salafistische bewegingen bepalen zoals: de marginale rol van salafisme in Palestina of het gebruik van die ideologie voor het rechtvaardigen van geweld en terreur in soms zeer oude lokale twistpunten in Afrika, het verschrikkelijke dieptepunt van de takfiri beweging in Irak die ťťn ieder ongeacht religie of herkomst waard vindt te doden alleen vanwege samenwerking met de Iraakse regering, en vele, vele andere onderwerpen passeerden de revue.

De presentaties waren geenszins geruststellend. Sterker nog, die presentaties, debatten en mijn gesprekken met de wetenschappers maakten het beeld van het veelkoppig monster scherper. Een onheilige alliantie van religie, politiek en geld brengt deze ideologie niet alleen in de huiskamers van de rijkste steden van de wereld maar ook in de armste buurten van Afrika binnen.

Al die vragen die we dagelijks in het publieke en politieke debat tegenkomen over de salafistische bewegingen zijn terechte vragen: Hoe zit het nou precies met de positie van de vrouw in hun ideologie? Hoe gevaarlijk is hun onverdraagzaamheid ten opzichte van homoseksuelen? Hoe zit het eigenlijk met hun tolerantie naar andersdenkende moslims? Waarom wijst men democratie af, isoleert men zich ten opzichte van de samenleving en welke consequenties heeft dat? Wat is de rol van een land als Saoedi ArabiŽ? Is het de Saoedische staat die alles bepaalt of zijn het de verschillende salafibewegingen met ieder hun eigen politieke en religieuze agenda?

Maar zijn de vraagstellers ook geÔnteresseerd in precieze antwoorden? Onrealistische en simplistische schijnantwoorden en -maatregelen zijn immers alleen koren op de molens van de extremisten.

De wetenschappers hebben deze conferentie goed benut om hun kennis en ideeŽn uit te wisselen. Naast journalisten die van verschillende Europese landen naar Berg en Dal toegestroomd waren, zag ik een andere groep zeer prominent aanwezig: de ambtenaren van diverse overheidsdiensten uit verschillende Europese landen. Ze zogen ieder woord op en alles werd vlijtig opgeschreven.

Het is geruststellend dat in ieder geval overheidsdiensten beseffen dat ze in hun strijd tegen de "vijand" zich goed moeten informeren en hun beleid moeten baseren op de feiten. De politici moeten dan ook niet raar opkijken als de nationale coŲrdinator van terrorismebestrijding hen de les leest in het Nederlandse islamdebat.

Politici en opiniemakers hadden in Berg en Dal in debat kunnen treden met experts op het gebied van de jihad, politieke islam, ontwikkelingen in het Midden-Oosten, radicalisering van moslimjongeren in Europa op grond van deugdelijke informatie en inzichten.

Waarom misten ze de kans zo massaal? Is men wel echt geÔnteresseerd in deze materie? Wil men wel echt de problemen aanpakken? Heeft men Łberhaupt wel belangstelling voor wat er leeft onder moslims? Is het gewoon niet makkelijker om te scoren met mooie one-liners? Zijn we na '9-11' en 'Van Gogh' nog steeds zo verward dat we onszelf wel moeten vastklampen aan overzichtelijke tegenstellingen die vooral bevestigen hoe we de werkelijkheid beleven, maar weinig raakvlak hebben met de complexe harde realiteit van alledag?

Zijn we zo in onszelf gekeerd dat we nauwelijks nog oog hebben voor hoe ontwikkelingen ver weg het leven hier in Nederland beÔnvloeden? Politici laten met hun gebrek aan werkelijke interesse niet alleen moslims in de kou staan, maar ook niet-moslims die oprecht bevreesd en bezorgd zijn over de opkomst van bewegingen als het salafisme.

 

Een ingekorte versie van dit artikel stond in de papieren Volkskrant van 5 oktober 2007. Bovenstaand artikel is op 4 oktober 2007 op www.volkskrantblog.nl verschenen.


news search

8-08-2009 Farah Karimi at Afrika Dag Video 1

Debate about effectivity of European Union help for African countries. Camera and Editing: Didier Chabi. Hosed by: Willemieke Doornenbal, Production assistant: Marlon Steven Kate. Netherlands 2009; produced for...

Categorie: video

8-08-2009 Farah Karimi at Afrika Dag Video 2

Debate about effectivity of European Union help for African countries. Camera and Editing: Didier Chabi. Hosed by: Willemieke Doornenbal, Production assistant: Marlon Steven Kate. Netherlands 2009; produced for...

Categorie: video

5-06-2008 Meer dan een geldkanaal

vice versa

ViceVersa 42/3

Wat is de rol van het maatschappelijk middenveld bij armoedebestrijding? Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, geeft een eerste voorzet voor de beleidsdialoog met Buitenlandse Zaken. 'Er kan alleen synergie...

Categorie: artikelen

13-05-2008 Hulpmiddel voor beter en rechtvaardiger leven

Ontwikkelingshulp is geen panacee, maar kan voor miljoenen mensen wel het verschil maken tussen leven en dood, hoop en vernedering, betoogt Farah Karimi.Heeft ontwikkelingssamenwerking nog wel zin? Al geruime tijd voeren de...

Categorie: artikelen, nl_artikelen

15-12-2007 Dag van de Unie

14.00 - 15.00 uur workshop: "Sturen bij de moslimburen" - Jan Marinus Wiersma schreef een boek over de relaties tussen de EU en de islam. Met Farah Karimi en Frans Timmermans.

Categorie: nieuws

1-12-2007 Farah Karimi is Oxfam Novib's new director

On February 1, 2008 Farah Karimi will begin as the new general director of Oxfam Novib. Karimi has ample experience in the field of international co-operation and human rights. She is succeeding Sylvia Borren, who has been in the...

Categorie: engl items

21-11-2007 Farah Karimi nieuwe directeur van Oxfam Novib

Per 1 februari 2008 treedt Farah Karimi aan als de nieuwe algemeen directeur van Oxfam Novib. Karimi heeft een ruime staat van dienst op het gebied van internationale samenwerking en mensenrechten. Zij volgt Sylvia Borren op, die...

Categorie: nieuws

9-11-2007 NGIZ lunchlezing: Afghanistan, relatie West-Oost

Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken - Lunchlezing door Farah Karimi

Vrijdag 9 november 2007, 12.15-14.00 in Huize Molenaar te Utrecht

Categorie: nieuws

9-11-2007 15 JAAR ARGOS: Onderzoeksjournalistiek en militaire missies

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop zal optreden als ?feestredenaar?. Verder met o.a. ex-Defensie-minister professor Joris Voorhoeve, lector onderzoeksjournalistiek Ad van Liempt en oud-parlementariŽr Farah Karimi. Chris...

Categorie: nieuws

11-10-2007 nrc.nl weblog: Dilemma

Wat doen we met Uruzgan? Blijven of gaan?  Het is zo?n dilemma dat de media steeds hinderlijker op je bord leggen, als een vieze, maar gezonde groente waar je niet op zit te wachten. Ik bleef het maar naar de rand schuiven,...

Categorie: media

10-10-2007 De Ochtenden aan tafel: Over de ultradoxe-islam

De ultra-orthodoxe islam wint terrein in ons land, signaleert de inlichtingendienst AIVD in een gisteren verschenen rapport. Leo Kwarten en Farah Karimi vragen zich af wat de risico's en gevaren zijn van de opmars van moslims die...

Categorie: media

6-10-2007 tentoonstelling "Iran in perspectief"

De tentoonstelling Iran in Perspectief wordt zaterdag 6 oktober om 15.00 uur geopend door Farah Karimi, voormalig Tweede Kamer lid voor Groen Links. U bent hierbij van harte welkom.

Categorie: nieuws

4-10-2007 Waar waren de islamcritici op de salafistenconferentie?

Afgelopen weekend bezocht Farah Karimi een conferentie in Berg en Dal over het salafisme. De conferentie was georganiseerd door het ISIM, het internationaal instituut voor de studie van islam in de moderne wereld, en de Radboud...

Categorie: artikelen

1-10-2007 Farah Karimi: "Maar ik ben ook van de softie"

amnesty international

Wordt vervolgd Oktober 2007 - Het interview - door Rik Smits

Na acht jaar Kamerlidmaatschap voor Groen Links richt Farah Karimi zich helemaal op de landen rond de Perzische Golf. Ze pleit voor meer openheid en betrokkenheid,...

Categorie: media

30-09-2007 Where are the Anti-War Activists?

As threats of a military strike against Iran heighten, a frightening question comes to mind: where are the world?s anti-war groups, and why are they not active enough when it comes to Iran?

Categorie: english articles, engl items

21-09-2007 Planet Peace - internationale dag van de vrede

debat "Vechten Voor Vrede" onder leiding van Andrew Makkinga, met Patrick Cammaert (o.v.b.), Moritz Tenthoff, Farah Karimi en een jonge veteraan die is uitgezonden in een vredesmissie.

 

Categorie: nieuws

15-08-2007 "Ziek van het navelstaren hier"

Farah Karimi druk met verbetering mensenrechten in de Golfstaten - Na de verkiezingen in november 2006 stapten veel Kamerleden uit de politiek, soms niet vrijwillig. Farah Karimi nam zelf het besluit: "De verbazing was weg."

Categorie: media

13-07-2007 Oude grenzen en nieuwe levens

De grootste groep nieuwe migranten in Nederland wordt gevormd door IraniŽrs. Er wonen er bijna dertigduizend in ons land. Wat hen bindt is de vlucht voor een islamitische dictatuur. ?Wees bewuster wat vrijheid betekent.?

Categorie: media

30-06-2007 Het akkoord van Schokland

Vrede en veiligheid zijn belangrijke voorwaarden om de millenniumdoelen te halen. Hoe zorg je daar in de praktijk voor? Moet Nederland meedoen aan vredesmissies in crisisgebieden? Dragen millenniumdoelen andersom ook bij aan...

Categorie: nieuws

27-05-2007 NMO: InFocus op 27-5-2007

In de uitzending van 27 mei 2007 van InFocus - het magazine over de achtergronden bij de actualiteit rond de islam en moslims in Nederland - van de Nederlands Moslim Omroep (NMO) is o.a. een bericht over de missie van ex-Tweede...

Categorie: nieuws, media

Displaying results 1 to 20 out of 58

1

2

3

Volgende

8-08-2009

Farah Karimi at Afrika Dag Video 1

Debate about effectivity of European Union help for African countries. Camera and Editing: Didier Chabi. Hosed by: Willemieke Doornenbal, Production assistant: Marlon Steven Kate. Netherlands 2009; produced for...


8-08-2009

Farah Karimi at Afrika Dag Video 2

Debate about effectivity of European Union help for African countries. Camera and Editing: Didier Chabi. Hosed by: Willemieke Doornenbal, Production assistant: Marlon Steven Kate. Netherlands 2009; produced for...


5-06-2008

Meer dan een geldkanaal

vice versa

ViceVersa 42/3

Wat is de rol van het maatschappelijk middenveld bij armoedebestrijding? Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, geeft een eerste voorzet voor de beleidsdialoog met Buitenlandse Zaken. 'Er kan alleen synergie...


13-05-2008

Hulpmiddel voor beter en rechtvaardiger leven

Ontwikkelingshulp is geen panacee, maar kan voor miljoenen mensen wel het verschil maken tussen leven en dood, hoop en vernedering, betoogt Farah Karimi.Heeft ontwikkelingssamenwerking nog wel zin? Al geruime tijd voeren de...


15-12-2007

Dag van de Unie

14.00 - 15.00 uur workshop: "Sturen bij de moslimburen" - Jan Marinus Wiersma schreef een boek over de relaties tussen de EU en de islam. Met Farah Karimi en Frans Timmermans.


1-12-2007

Farah Karimi is Oxfam Novib's new director

On February 1, 2008 Farah Karimi will begin as the new general director of Oxfam Novib. Karimi has ample experience in the field of international co-operation and human rights. She is succeeding Sylvia Borren, who has been in the...


21-11-2007

Farah Karimi nieuwe directeur van Oxfam Novib

Per 1 februari 2008 treedt Farah Karimi aan als de nieuwe algemeen directeur van Oxfam Novib. Karimi heeft een ruime staat van dienst op het gebied van internationale samenwerking en mensenrechten. Zij volgt Sylvia Borren op, die...


9-11-2007

NGIZ lunchlezing: Afghanistan, relatie West-Oost

Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken - Lunchlezing door Farah Karimi

Vrijdag 9 november 2007, 12.15-14.00 in Huize Molenaar te Utrecht


9-11-2007

15 JAAR ARGOS: Onderzoeksjournalistiek en militaire missies

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop zal optreden als ?feestredenaar?. Verder met o.a. ex-Defensie-minister professor Joris Voorhoeve, lector onderzoeksjournalistiek Ad van Liempt en oud-parlementariŽr Farah Karimi. Chris...


11-10-2007

nrc.nl weblog: Dilemma

Wat doen we met Uruzgan? Blijven of gaan?  Het is zo?n dilemma dat de media steeds hinderlijker op je bord leggen, als een vieze, maar gezonde groente waar je niet op zit te wachten. Ik bleef het maar naar de rand schuiven,...


10-10-2007

De Ochtenden aan tafel: Over de ultradoxe-islam

De ultra-orthodoxe islam wint terrein in ons land, signaleert de inlichtingendienst AIVD in een gisteren verschenen rapport. Leo Kwarten en Farah Karimi vragen zich af wat de risico's en gevaren zijn van de opmars van moslims die...


6-10-2007

tentoonstelling "Iran in perspectief"

De tentoonstelling Iran in Perspectief wordt zaterdag 6 oktober om 15.00 uur geopend door Farah Karimi, voormalig Tweede Kamer lid voor Groen Links. U bent hierbij van harte welkom.


4-10-2007

Waar waren de islamcritici op de salafistenconferentie?

Afgelopen weekend bezocht Farah Karimi een conferentie in Berg en Dal over het salafisme. De conferentie was georganiseerd door het ISIM, het internationaal instituut voor de studie van islam in de moderne wereld, en de Radboud...


1-10-2007

Farah Karimi: "Maar ik ben ook van de softie"

amnesty international

Wordt vervolgd Oktober 2007 - Het interview - door Rik Smits

Na acht jaar Kamerlidmaatschap voor Groen Links richt Farah Karimi zich helemaal op de landen rond de Perzische Golf. Ze pleit voor meer openheid en betrokkenheid,...


30-09-2007

Where are the Anti-War Activists?

As threats of a military strike against Iran heighten, a frightening question comes to mind: where are the world?s anti-war groups, and why are they not active enough when it comes to Iran?


21-09-2007

Planet Peace - internationale dag van de vrede

debat "Vechten Voor Vrede" onder leiding van Andrew Makkinga, met Patrick Cammaert (o.v.b.), Moritz Tenthoff, Farah Karimi en een jonge veteraan die is uitgezonden in een vredesmissie.

 


15-08-2007

"Ziek van het navelstaren hier"

Farah Karimi druk met verbetering mensenrechten in de Golfstaten - Na de verkiezingen in november 2006 stapten veel Kamerleden uit de politiek, soms niet vrijwillig. Farah Karimi nam zelf het besluit: "De verbazing was weg."


13-07-2007

Oude grenzen en nieuwe levens

De grootste groep nieuwe migranten in Nederland wordt gevormd door IraniŽrs. Er wonen er bijna dertigduizend in ons land. Wat hen bindt is de vlucht voor een islamitische dictatuur. ?Wees bewuster wat vrijheid betekent.?


30-06-2007

Het akkoord van Schokland

Vrede en veiligheid zijn belangrijke voorwaarden om de millenniumdoelen te halen. Hoe zorg je daar in de praktijk voor? Moet Nederland meedoen aan vredesmissies in crisisgebieden? Dragen millenniumdoelen andersom ook bij aan...


27-05-2007

NMO: InFocus op 27-5-2007

In de uitzending van 27 mei 2007 van InFocus - het magazine over de achtergronden bij de actualiteit rond de islam en moslims in Nederland - van de Nederlands Moslim Omroep (NMO) is o.a. een bericht over de missie van ex-Tweede...


Displaying results 1 to 20 out of 58

1

2

3

Volgende